Ex-partner en nalatenschap

Kan mijn ex nog iets van mij krijgen?

Als mensen op mijn kantoor komen in verband met de verdeling van de echtelijke woning na echtscheiding, is men verwonderd als ik vertel dat de ex-partner mogelijk nog iets krijgt uit de nalatenschap van de ander.

Hoe zit de wet in elkaar?

Het erfrecht in Nederland is gebaseerd op bloedverwantschap. Dit betekent dat het naaste bloed erft. Stel nu, dat een gescheiden ouder samen met de kinderen in een auto zit en verongelukt. Indien de ouder als eerste overlijdt, erven de kinderen. Als daarna de kinderen overlijden, ervan uitgaande dat de kinderen ongehuwd zijn, zelf geen kinderen hebben en geen testament hebben gemaakt (vanaf 16 jaar kan iemand een testament maken) gaat alles naar het naaste bloed van de kinderen en wie is het naaste bloed van de kinderen? Dat is de andere ouder, oftewel de "ex". Op deze manier kan het vermogen van de ene ouder in korte tijd bij de andere ouder komen.

Hoe is dit te voorkomen?

Door een testament te maken waarbij u bepaalt dat hetgeen de kinderen van u krijgen of wat daar nog van over is, na het overlijden van de kinderen, toekomt aan een andere persoon die u in uw testament benoemt. Zo komt het kindsdeel niet bij uw ex terecht. Kortom, laat u goed informeren en maak eventueel een testament om dit te voorkomen!

 

U bent welkom op ons gratis spreekuur.

Mr. Dré Teeuwen
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
https://www.notaristeeuwen.nl
telefoon: 0485-573472