NIEUWSBRIEVEN
Huwelijkse voorwaarden
Onlangs heeft de Rechtbank Den Haag
een interessante uitspraak gedaan in verband met schulden ontstaan vóór het huwelijk.
Wat was het geval?
Man en vrouw zijn gehuwd in algehele gemeenschap van goederen. Na twee jaar werd door de Rechtbank de echtscheiding uitgesproken. Pas daarna bleek dat de man voordat hij was gehuwd met zijn eenmanszaak failliet was gegaan. De man had zijn vrouw hierover niets verteld. Doordat zij in gemeenschap van goederen waren getrouwd, was de vrouw ook aansprakelijk voor de helft van de schulden van de man. De vrouw stelde in een procedure dat de man deze schulden alléén moest voldoen.
Wat zei de Rechtbank?
De Rechtbank vond dat naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid de vrouw niet aansprakelijk was voor die schulden omdat vaststond dat de vrouw ten tijde van het huwelijk niet op de hoogte was van het faillissement van de eenmanszaak van de man en dat zij daar pas achterkwam tijdens het huwelijk. Bovendien, had de man met opzet niets verteld over het faillissement.
De Rechtbank vond om die reden dat de vrouw niet aansprakelijk was voor de schulden van de man.
Conclusie:
Het voorgaande maakt weer eens duidelijk dat het veel vaker beter is om huwelijkse voorwaarden te maken om te voorkomen dat men ook aansprakelijk wordt voor schulden van de partner. Als u (opnieuw) in het huwelijk treedt of een geregistreerd partnerschap aangaat neem dan contact op met ons kantoor om te bekijken of het al dan niet wenselijk is om huwelijkse voorwaarden te maken. U kunt hiervoor gebruik maken van ons gratis spreekuur.