“Wij hoeven toch niets te regelen?”

Regelmatig vragen mensen aan mij: Is het nog wel nodig om een testament te maken? De wet regelt tegenwoordig toch al van alles? De wet geeft inderdaad een ‘standaard’ regeling voor veel voorkomende gevallen. Maar of dit past bij uw persoonlijke situatie en wensen is maar de vraag.

Zo zaten onlangs een man en vrouw bij mij aan tafel. Zij waren gehuwd en hadden geen kinderen. In die situatie zijn zij volgens de wet enig erfgenaam van elkaar. “Dat is wat wij willen. Dan hoeven wij toch niets extra’s te regelen?”
Toen ik vroeg wat er moest gebeuren met hun erfenis als zij beiden zouden overlijden, zei de man: “Dat maakt ons niet zo veel uit, dan zijn wij er toch niet meer. Dan gaat het toch gewoon naar onze familie?”
Ik antwoordde: “Als uw vrouw als laatste overlijdt, dan erven alléén haar ouders, broers en zussen (of hun afstammelingen), uw familie krijgt dan niets.” Waarop de man zei: “O, maar dat maakt mij niet uit want mijn zus is toch dement. En mijn broer is ergens in het buitenland. Niemand weet eigenlijk waar hij uithangt.”
“Ho, wacht even!” zei de vrouw. “Dus als jij als laatste overblijft gaat alles naar jouw demente zus en jouw broer die spoorloos is? Dat wil ik niet. Bovendien zijn er andere mensen die ik het liever gun.”

De man en vrouw besloten toch om testamenten te maken. Zij legden vast wie hun erfgenamen zouden worden. Ook werd er een executeur aangewezen om de afhandeling van de erfenis soepel te laten verlopen. Na afloop zei de man: “Ik ben nu toch blij dat we het geregeld hebben.”

mr. Floris van Hal
Notariskantoor Teeuwen, Boxmeer

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer