Ademen of niet ademen, dat is de vraag!

In deze artikelen heb ik wel eens geschreven over het levenstestament, een akte waarin vastgelegd wordt wie er voor u moet handelen als u dat zelf (om welke reden dan ook) niet meer kunt. Ook worden er vaak wensen opgenomen waarmee de persoon die voor u gaat handelen rekening moet houden.

Wanneer ik hierover met mensen spreek, hoor ik vaak dat dit door hen al jaren geleden is geregeld. Omdat het levenstestament pas de laatste 8 tot 10 jaar in de belangstelling is komen te staan, twijfel ik hier dan altijd aan en informeer bij deze mensen of ze niet doelen op hun testament.

Vaak komt dan naar voren dat ze inderdaad spreken over een testament. Omdat dit dan ook nog vaak een langstlevende testament is, snap ik heel goed dat er verwarring ontstaat met het levenstestament.

Toch zit er wel degelijk een groot verschil tussen een levenstestament en een testament. Dit verschil is het makkelijkste aan te duiden met de titel van dit artikel: "Ademen of niet ademen, dat is de vraag".

Zolang iemand nog ademt, leeft hij nog en blijft zijn testament in de kluis liggen. Het kan echter zo zijn dat deze nog ademende persoon niet meer voor zich zelf kan handelen (omdat hij of zij in coma ligt, dement is of is opgenomen in een zorginstelling).

In een levenstestament kan er iemand aangewezen worden die voor u mag handelen en die bijvoorbeeld de bankrekeningen kan beheren, het huis mag verkopen of een schenking mag doen.

Als de persoon niet meer ademt, dan is hij of zij overleden. Nadat iemand is overleden, bepaalt een testament wat er met zijn of haar vermogen mag gebeuren. Ook wordt er dan vaak aangegeven wie mag handelen om de erfenis te verdelen.

U ziet het, er is een "levens"groot verschil tussen een testament en een levenstestament.

Heeft u hierover vragen, dan kunt u contact met ons opnemen.
Elke maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een gratis spreekuur op het kantoor in Boxmeer. Als u hiervan gebruik wil maken, verzoeken wij u telefonisch een afspraak te maken. Voorts is er elke eerste en derde maandag van de maand van 17.00 uur tot 18.30 uur een gratis spreekuur in MFC Oelbroeck aan de Breestraat 1d in Sint Anthonis. U hoeft hiervoor géén afspraak te maken.

 

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
Telefoon: 0485-573472

 

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer