Alleen de koper heeft bedenktijd

Sinds enige jaren heeft een koper van een woning altijd nog een paar dagen om na te denken of hij wel echt de woning wil kopen.

Zodra de schriftelijke koopovereenkomst is getekend en de koper hiervan een afschrift heeft gekregen, heeft de koper maximaal drie dagen bedenktijd.

Let wel: alleen de koper mag dit. De Hoge Raad (het hoogste rechtscollege in Nederland) staat namelijk op het punt om een uitspraak te doen dat een verkoper voor zichzelf geen bedenktijd mag afspreken.

Wat speelde er? De verkopers van een woning hadden in de door hen zelf opgestelde koopovereenkomst opgenomen dat zij (net zoals de koper) ook een bedenktijd van drie dagen hadden.

Voordat die bedenktijd om was kwam er iemand met een hoger bod langs en de verkopers besloten zich te beroepen op de bedenktijd en wilden de koopovereenkomst ontbinden.

De kopers lieten het er vervolgens niet bij zitten en spanden een rechtszaak aan.

Bij de rechter eisten zij de overeengekomen schadevergoeding van 10 % van de koopprijs. De rechtbank wees deze vordering af, waarop de kopers in hoger beroep gingen. Het gerechtshof gaf vervolgens de kopers wel gelijk, waarop de verkopers vervolgens weer in cassatie gingen bij de Hoge Raad.

Voordat de Hoge Raad beslist wordt er altijd eerst een conclusie geschreven door de procureur-generaal die de Hoge Raad adviseert hoe zij moet beslissen.
Die procureur-generaal heeft gekeken naar de wetsgeschiedenis waarin vermeld staat dat de bedenktijd vooral is bedoeld om de koper te behoeden voor een ondoordachte impulsieve beslissing. Daar kon de verkoper zich niet op beroepen want die hoorde pas later van het hogere bod van een ander. Door de bedenktijd voor een verkoper toe te staan zou deze in een betere positie komen dan de koper en dat vond de procureur-generaal niet de bedoeling.

U las in het begin van deze column dat de Hoge Raad op het punt staat een uitspraak te doen in deze kwestie. Formeel kunnen ze de conclusie van de procureur-generaal negeren en anders  beslissen. In theorie kan het dus nog anders lopen, maar normaal gesproken volgt de Hoge Raad meestal de conclusie van de procureur-generaal.

Heeft u hierover vragen of wilt u meer weten, dan kunt u contact met ons opnemen.
Elke maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een spreekuur op het kantoor in Boxmeer. Als u hiervan gebruik wil maken, verzoeken wij u telefonisch een afspraak te maken.

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer

 • Een kleinkinderen cadeautje

  Het echtpaar tegenover me komt praten over de aanpassingen in hun testament...
  d.d. 13-09-2021

 • De ‘bijna ex’ was toch erfgenaam

  Het leven is onvoorspelbaar. Soms gebeuren er dingen die men niet had verwacht...
  d.d. 06-09-2021

 • Belofte maakt niet altijd schuld

  Een man en een vrouw waren in echtscheiding verwikkeld. In het echtscheidingsconvenant hadden zij afgesproken dat de man de eigendom van hun gezamenlijke huis zou overnemen..
  d.d. 10-08-2021

 • Kan ik mijn kind onterven?

  Regelmatig wordt me gevraagd: “kan ik mijn kind onterven?” Het antwoord is: “Ja, maar ….”
  d.d. 02-08-2021

 • Dat kan natuurlijk ook

  Ik feliciteer de twee dames tegenover mij met de aankoop van hun huis. Ze hebben net de akte van levering en de hypotheekakte getekend...
  d.d. 12-07-2021

 • Welk recht regelt de erfenis als u in het buitenland gaat wonen?

  Een Nederlander en een Belg vertrokken naar Duitsland. Dit zou het begin kunnen zijn van een flauwe mop...
  d.d. 07-07-2021

 • Erfenis van ‘langstlevende’ steeds vaker negatief

  U kent waarschijnlijk wel het ‘langstlevende testament’. Bij het overlijden van de eerste ouder erft de langstlevende alle bezittingen...
  21-06-2021

 • Niets geregeld? Pech gehad!

  Een man en een vrouw kochten in 2008 gezamenlijk een huis. Zij werden ieder voor de helft eigenaar...
  d.d. 15-06-2021

 • Alleen de koper heeft bedenktijd

  Sinds enige jaren heeft een koper van een woning altijd nog een paar dagen om na te denken...
  d.d. 11-06-2021

 • Gaat de erfbelasting omhoog?

  De kabinetsformatie is in volle gang. Er zijn partijen die vinden dat de erfbelasting omhoog moet...
  d.d. 24-05-2021

 • Dat is pech, dak weg

  Op internet las ik dat in de recente storm een man net de sleutel van zijn huis gekregen had en amper drie uur later het dak eraf was gewaaid...
  d.d. 18-05-2021

 • Ieder een eigen testament

  Bij het bespreken van testamenten krijg ik van echtparen of samenwoners regelmatig de vraag waarom voor hen ieder een eigen testament moet worden opgemaakt...
  d.d. 27-04-2021

 • Waar ligt de grens?

  Regelmatig krijgen wij de vraag hoe men weet waar de eigendomsgrens ligt.
  d.d. 23-04-2021

 • Haastige spoed is zelden goed

  De woningmarkt is overspannen. Huizenprijzen blijven stijgen en mensen overbieden elkaar. De verleiding is groot om snel toe te happen...
  d.d. 19-04-2021

 • Denk aan uw pensioen

  Vast en zeker heeft u wel eens ergens de kreet gehoord of gelezen: “Denk om uw pensioen.”...
  d.d. 02-04-2021