Besparing erfbelasting door nu te schenken

Stel oom Piet, vrijgezel, is vermogend en heeft een testament gemaakt, waarbij hij een dierbare neef tot zijn enige erfgenaam heeft benoemd.

Indien een neef van een oom erft, betaalt deze over de eerste €.124.727,00 (tarief 2019) dertig procent (30%) erfbelasting, oftewel €.37.418,10 en indien de verkrijging door de neef meer is dan €.124.727,00 betaalt hij over het meerdere zelfs veertig procent (40 %) erfbelasting.

Oom Piet zou bij leven ook een schenking aan zijn neef kunnen doen. Stel dat de neef tussen de 18 en 40 jaar oud is en een huis gaat kopen, dan zou oom Piet een belastingvrije schenking kunnen doen voor de aankoop daarvan. Voor de aankoop van de eigen woning mag belastingvrij een schenking worden gedaan aan iemand tussen de 18 en 40 jaar tot een bedrag van €.102.010,00. Als oom Piet laatstgenoemd bedrag aan zijn neef schenkt, dan hoeft de neef hierover na het overlijden van oom Piet geen erfbelasting te betalen. Kortom een flinke besparing van misschien wel €.40.804,00.

Deze schenking kan ook gebruikt worden om de eigen woning van de neef te verbouwen, danwel voor de aflossing van de hypotheekschuld op die woning. Ook hier geldt de leeftijd tussen de 18 en 40 jaar.
Stel dat de neef zelf 42 jaar oud is, maar een partner heeft die 39 jaar oud is, dan mag de neef de leeftijd van de partner "lenen", zodat alsnog de vrijstelling van toepassing is.

Van deze schenking moet wel aangifte gedaan worden bij de belastingdienst.

Kortom een mooie besparing.

Heeft u hierover nog vragen, dan helpen wij u graag.

Mr. Dré Teeuwen
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer

 

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer