Dat is pech, dak weg

Op internet las ik dat in de recente storm een man net de sleutel van zijn huis gekregen had en amper drie uur later het dak eraf was gewaaid. Ik hoop maar dat hij tijdig een opstalverzekering afgesloten had.

Bij een woonhuis moet je als kersverse eigenaar zelf de verzekering regelen. Dat wordt nog wel eens vergeten in de drukte en als ik er naar vraag krijg ik nog wel eens te horen: “zal ik zo snel mogelijk doen!”

Dat is niet alleen onverstandig maar in veel gevallen ook niet toegestaan. Als de koper namelijk een hypotheek vestigt op de woning eisen vrijwel alle banken dat het pand verzekerd is en blijft.

Immers een bank wil dat als er (onverhoopt) schade aan het huis ontstaat, er een verzekeringsuitkering wordt uitbetaald waarmee de schade hersteld kan worden of (in ernstige gevallen) het huis herbouwd kan worden.

En om te voorkomen dat de eigenaar van de woning met de verzekeringsuitkering op een tropisch eiland gaat bijkomen van de stress en de woning niet herbouwd/hersteld wordt, eisen banken de uitkering van de verzekering op. Zij lenen dit vervolgens opnieuw uit aan de eigenaar om het huis mee te herbouwen of te herstellen.

Vergeet dus niet bij de aankoop van uw nieuwe huis direct de opstalverzekering mee te regelen. Dat kan een hoop ellende voorkomen.

Heeft u hierover vragen of wilt u meer weten, dan kunt u contact met ons opnemen.
Elke maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een spreekuur op het kantoor in Boxmeer. Als u hiervan gebruik wil maken, verzoeken wij u telefonisch een afspraak te maken.

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer