De ‘bijna ex’ was toch erfgenaam

Het leven is onvoorspelbaar. Soms gebeuren er dingen die men niet had verwacht en kan er door puur toeval een ongewenste situatie ontstaan. Zo was er een echtpaar, man en vrouw, met twee gezamenlijke kinderen. Een zoon en een dochter.
De man en de vrouw hadden allebei een ‘langstlevende’ testament. Vader kwam als eerste te overlijden. Door de werking van het langstlevende testament verkreeg moeder alle eigendommen en kregen de twee kinderen een vordering op moeder ter grootte van de waarde van hun erfdeel. Zij hielden hun erfdeel dus tegoed, totdat moeder als laatste zou komen te overlijden.

Door het langstlevende testament kan moeder voortleven zonder de kinderen te hoeven uitbetalen, maar worden de kinderen niet vergeten. Zij houden namelijk hun kindsdeel tegoed.
Deze ‘langstlevende’ regeling is tegenwoordig ook standaard in de Nederlandse wet geregeld voor mensen die gehuwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Als zij geen testament hebben gemaakt geldt dus toch een ‘langstlevende’ regeling. Is er wel een testament gemaakt, dan gaat de regeling in het testament boven de wettelijke ‘langstlevende’ regeling.

In dit geval kwam de dochter later onverwachts om het leven door een auto ongeluk. De dochter had zelf geen testament gemaakt. Zij was op dat moment in een echtscheidingsprocedure verwikkeld met haar ‘bijna ex-man’. De echtscheiding was op dat moment nog niet uitgesproken. Zij en haar man waren op dat moment dus nog steeds gehuwd. Daardoor was haar man nog steeds haar enige erfgenaam terwijl hun relatie eigenlijk al was geëindigd.

Daarna kwam moeder te overlijden. De zoon dacht dat hij nu als enig overblijvende erfgenaam van moeder alles zou erven. Hij was echter vergeten dat de dochter nog een kindsdeel tegoed had vanwege het overlijden van haar vader. Na het overlijden van moeder meldde de man van de dochter zich bij de zoon. Hij kwam nu dit kindsdeel opeisen. Als enig erfgenaam van de dochter had hij namelijk ook het kindsdeel geërfd dat de dochter nog tegoed had uit de nalatenschap van haar vader. Dit was dubbel zuur. De bijna ex-man erfde zo het vermogen van de dochter én ook een gedeelte van de erfenis van vader.

Als de dochter een testament had gemaakt, dan had zij dit kunnen voorkomen. In testamenten wordt meestal bepaald dat echtparen alleen van elkaar erven als er géén echtscheidingsprocedure is gestart. De ‘bijna ex-man’ zou dan geen erfgenaam zijn geweest.

mr. Floris van Hal
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer

 • Een kleinkinderen cadeautje

  Het echtpaar tegenover me komt praten over de aanpassingen in hun testament...
  d.d. 13-09-2021

 • De ‘bijna ex’ was toch erfgenaam

  Het leven is onvoorspelbaar. Soms gebeuren er dingen die men niet had verwacht...
  d.d. 06-09-2021

 • Belofte maakt niet altijd schuld

  Een man en een vrouw waren in echtscheiding verwikkeld. In het echtscheidingsconvenant hadden zij afgesproken dat de man de eigendom van hun gezamenlijke huis zou overnemen..
  d.d. 10-08-2021

 • Kan ik mijn kind onterven?

  Regelmatig wordt me gevraagd: “kan ik mijn kind onterven?” Het antwoord is: “Ja, maar ….”
  d.d. 02-08-2021

 • Dat kan natuurlijk ook

  Ik feliciteer de twee dames tegenover mij met de aankoop van hun huis. Ze hebben net de akte van levering en de hypotheekakte getekend...
  d.d. 12-07-2021

 • Welk recht regelt de erfenis als u in het buitenland gaat wonen?

  Een Nederlander en een Belg vertrokken naar Duitsland. Dit zou het begin kunnen zijn van een flauwe mop...
  d.d. 07-07-2021

 • Erfenis van ‘langstlevende’ steeds vaker negatief

  U kent waarschijnlijk wel het ‘langstlevende testament’. Bij het overlijden van de eerste ouder erft de langstlevende alle bezittingen...
  21-06-2021

 • Niets geregeld? Pech gehad!

  Een man en een vrouw kochten in 2008 gezamenlijk een huis. Zij werden ieder voor de helft eigenaar...
  d.d. 15-06-2021

 • Alleen de koper heeft bedenktijd

  Sinds enige jaren heeft een koper van een woning altijd nog een paar dagen om na te denken...
  d.d. 11-06-2021

 • Gaat de erfbelasting omhoog?

  De kabinetsformatie is in volle gang. Er zijn partijen die vinden dat de erfbelasting omhoog moet...
  d.d. 24-05-2021

 • Dat is pech, dak weg

  Op internet las ik dat in de recente storm een man net de sleutel van zijn huis gekregen had en amper drie uur later het dak eraf was gewaaid...
  d.d. 18-05-2021

 • Ieder een eigen testament

  Bij het bespreken van testamenten krijg ik van echtparen of samenwoners regelmatig de vraag waarom voor hen ieder een eigen testament moet worden opgemaakt...
  d.d. 27-04-2021

 • Waar ligt de grens?

  Regelmatig krijgen wij de vraag hoe men weet waar de eigendomsgrens ligt.
  d.d. 23-04-2021

 • Haastige spoed is zelden goed

  De woningmarkt is overspannen. Huizenprijzen blijven stijgen en mensen overbieden elkaar. De verleiding is groot om snel toe te happen...
  d.d. 19-04-2021

 • Denk aan uw pensioen

  Vast en zeker heeft u wel eens ergens de kreet gehoord of gelezen: “Denk om uw pensioen.”...
  d.d. 02-04-2021