Die scheiding was toch helemaal afgehandeld?

Een man (A) en een vrouw (B) waren gehuwd in gemeenschap van goederen. In 2002 zijn zij gescheiden. Het huis stond op naam van de man, maar viel wel in de gemeenschap van goederen. Zij hadden afgesproken dat de man 2 jaar in de woning kon blijven wonen en daarna de eigendom van de woning zou moeten overnemen, anders moest de woning verkocht worden. De man moest €20.000,- aan de vrouw betalen als overnamesom.

In 2004 betaalt de man het bedrag aan de vrouw. Later in 2008 trouwt de man opnieuw met een ander (C). De vrouw was in 2007 ook opnieuw getrouwd met een ander (D). Dit huwelijk eindigde in 2011 in een vechtscheiding. Vervolgens is D in 2016 hertrouwd met een ander (E).
Al deze huwelijken waren gesloten in algehele gemeenschap van goederen.

De man (A) wil in 2018 het huis verkopen. De notaris wijst hem er op dat de eigendom van het huis na de echtscheiding met B nog niet was verdeeld. Door de diverse huwelijken die na de scheiding volgenden is het huis telkens weer in een nieuwe gemeenschap van goederen gevallen. Hierdoor was het huis uiteindelijk eigendom geworden van A en C (samen 50%), B (25%), en D en E (samen 25%).
Om de eigendom van het huis te kunnen overdragen had A dus medewerking nodig van al deze personen! Dit was uiteraard een onaangename verrassing.

Men denkt vaak dat de scheiding is afgerond zodra de rechter uitspraak heeft gedaan. De verdeling van onroerend goed gaat altijd via de notaris. Vergeet na de scheiding dus niet om het onroerend goed te verdelen!

mr. Floris van Hal
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer