Een bijzonder verzoek!

Ik moet een mevrouw terugbellen die onlangs haar man heeft verloren. Als ik haar spreek, vraagt ze mij wanneer ik het testament kan komen voorlezen.

Ik vertel haar dat dit alleen in films of soapseries gebeurt. In de dagelijkse praktijk komt dit eigenlijk nooit voor.

Zelf heb ik ooit in een serie op TV gezien dat iemand een testament had gemaakt via een videoboodschap, reuze spannend maar ook reuze ongeldig!

Toch wil mevrouw heel erg graag dat ik het testament kom voorlezen en wel bij haar thuis, want zij is zelf niet meer echt mobiel. De kinderen zullen er dan ook bij zijn.

Opnieuw zeg ik dat ik toch echt denk dat het beter is om de inhoud van het testament gewoon te bespreken zonder het helemaal voor te lezen, daar hebben de erfgenamen veel meer aan. Ondanks dat advies en de extra kosten, blijft mevrouw vasthouden aan haar idee dat het testament volledig wordt voorgelezen.

Ik besluit op haar, beetje vreemde, verzoek in te gaan. Eerst controleer ik nog of het betreffende testament van de overledene ook echt het laatste is, wat gelukkig ook het geval is.

Op de bewuste dag zit mevrouw met de vier kinderen klaar.
De overledene is er op een bepaalde manier ook bij, “zijn” stoel is leeg en er staat een foto van hem op tafel.

Ik lees het testament helemaal voor en bespreek daarna welke zaken we verder gaan regelen. Bij het afscheid geeft mevrouw aan dat ze blij is dat het zo gelopen is, maar nog steeds geeft ze niet aan waarom ze dit zo wilde.

Sommige zaken kom je wellicht nooit te weten.

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer