Een erfenis? Een ellende!

Als het vroeger regende zei mijn oma nog wel eens: "Mooi weer om een erfenis te verdelen!". Inderdaad, mits er iets te verdelen is. Wat doe je als de overledene alleen schulden achterlaat? Dan kan een erfenis wel eens ellende betekenen!

Soms hebben kinderen jaren geen contact met hun vader of moeder. Dan overlijdt vader of moeder en blijven er louter schulden achter. Het kan dan voorkomen dat de kinderen toch opdraaien voor de schulden van de persoon waar ze al zolang niet meer mee gesproken hebben.

Wat moet je doen als kind wanneer je weet dat je vader er eigenlijk financieel een rommeltje van heeft gemaakt en je ook al jaren geen contact meer met hem had en vervolgens hoort dat hij is overleden?

Het is misschien goed om te weten dat niemand verplicht is om een erfenis te aanvaarden, je mag altijd weigeren. Dit wordt verwerpen genoemd. Als iemand verwerpt dan wordt die persoon geacht nooit erfgenaam te zijn geweest. De nalatenschap kan dan doorzakken naar de kinderen van die persoon. Die zullen dan ook moeten verwerpen enzovoort enzovoort.

Mocht iemand niet zeker weten of de nalatenschap positief of negatief is, dan kan die persoon er ook voor kiezen om beneficiair te aanvaarden. Dit wordt ook wel het aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving genoemd. Als iemand een nalatenschap beneficiair aanvaardt is hij niet met zijn eigen vermogen aansprakelijk voor de schulden van de overledene.

Wel is het zo dat een erfgenaam het recht om te verwerpen of beneficiair te aanvaarden kan verliezen. Dat is het geval als de erfgenaam een daad van zuivere aanvaarding pleegt. Het bekendste voorbeeld van zo'n daad van zuivere aanvaarding is als de erfgenaam wel het gouden polshorloge van de overledene meeneemt maar voor de rest wil verwerpen. Dat kan dan niet meer. Ook als een erfgenaam de pinpas van de overledene na het overlijden gebruikt kan hij niet meer verwerpen.

Het is een beetje een grijs gebied wat je wel mag doen en wat niet. De begrafenis regelen mag meestal wel, maar je loopt dan wel het risico dat je voor de begrafeniskosten op draait.

Voorzichtigheid is dus geboden.

Mocht u hier meer over willen weten? Neem gerust contact met ons op!

 

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
telefoon: 0485 - 573472

 

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer