Een erfenis? Een ellende!

Als het vroeger regende zei mijn oma nog wel eens: "Mooi weer om een erfenis te verdelen!". Inderdaad, mits er iets te verdelen is. Wat doe je als de overledene alleen schulden achterlaat? Dan kan een erfenis wel eens ellende betekenen!

Soms hebben kinderen jaren geen contact met hun vader of moeder. Dan overlijdt vader of moeder en blijven er louter schulden achter. Het kan dan voorkomen dat de kinderen toch opdraaien voor de schulden van de persoon waar ze al zolang niet meer mee gesproken hebben.

Wat moet je doen als kind wanneer je weet dat je vader er eigenlijk financieel een rommeltje van heeft gemaakt en je ook al jaren geen contact meer met hem had en vervolgens hoort dat hij is overleden?

Het is misschien goed om te weten dat niemand verplicht is om een erfenis te aanvaarden, je mag altijd weigeren. Dit wordt verwerpen genoemd. Als iemand verwerpt dan wordt die persoon geacht nooit erfgenaam te zijn geweest. De nalatenschap kan dan doorzakken naar de kinderen van die persoon. Die zullen dan ook moeten verwerpen enzovoort enzovoort.

Mocht iemand niet zeker weten of de nalatenschap positief of negatief is, dan kan die persoon er ook voor kiezen om beneficiair te aanvaarden. Dit wordt ook wel het aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving genoemd. Als iemand een nalatenschap beneficiair aanvaardt is hij niet met zijn eigen vermogen aansprakelijk voor de schulden van de overledene.

Wel is het zo dat een erfgenaam het recht om te verwerpen of beneficiair te aanvaarden kan verliezen. Dat is het geval als de erfgenaam een daad van zuivere aanvaarding pleegt. Het bekendste voorbeeld van zo'n daad van zuivere aanvaarding is als de erfgenaam wel het gouden polshorloge van de overledene meeneemt maar voor de rest wil verwerpen. Dat kan dan niet meer. Ook als een erfgenaam de pinpas van de overledene na het overlijden gebruikt kan hij niet meer verwerpen.

Het is een beetje een grijs gebied wat je wel mag doen en wat niet. De begrafenis regelen mag meestal wel, maar je loopt dan wel het risico dat je voor de begrafeniskosten op draait.

Voorzichtigheid is dus geboden.

Mocht u hier meer over willen weten? Neem gerust contact met ons op!

 

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
telefoon: 0485 - 573472

 

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer

 • Zijn huwelijkse voorwaarden vanaf 1 januari 2018 nog nodig?

  Vanaf 1 januari 2018 is het huwelijksgoederenstelsel in Nederland gewijzigd.
  d.d. 01-04-2019

 • Ook voor jongeren is goed regelen van belang.

  Veel jongeren staan er niet bij stil om zaken goed te regelen als zij gaan trouwen of gaan samenwonen.
  d.d. 25-03-2019

 • Heb maar gezond wantrouwen!

  Onlangs moest de rechter over het navolgende een oordeel geven. Oma was overleden. Volgens het testament waren enkele neven en nichten erfgenaam...
  d.d. 04-03-2019

 • Welke vragen worden een notaris zoal gesteld?

  Op het notariskantoor krijgen wij veel telefoontjes met vragen. Een aantal van die vragen worden hier aan de orde gesteld.
  d.d. 26-02-2019

 • Kleed je niet uit voordat je naar bed gaat !

  Regelmatig merk ik dat ouders schenkingen hebben gedaan aan kinderen en later zelf geld te kort komen. Onlangs had ik een bespreking en hoorde het volgende...
  d.d. 08-02-2019

 • Een erfenis? Een ellende!

  Als het vroeger regende zei mijn oma nog wel eens: "Mooi weer om een erfenis te verdelen!". Inderdaad, mits er iets te verdelen is...
  d.d. 16-01-2019

 • Niet te snel verwerpen

  Onlangs hoorde ik het volgende. Een hoogbejaarde vrouw was overleden. Zij was niet getrouwd, had geen kinderen en had verder weinig contact met de familie.
  d.d. 21-12-2018

 • Gelukkig was er het juiste testament

  Onlangs gebeurde het volgende: Een vrouw kwam te overlijden. Als haar enige erfgenamen liet zij haar man (60 jaar oud) en drie kinderen achter.
  d.d. 07-12-2018

 • Het juiste testament scheelt flink wat belasting!

  Laatst kwamen mensen bij mij aan om eens te laten nakijken of het door hun eerder opgestelde testament nog steeds goed was. Dit is gratis, ook als de testamenten door een andere notaris zijn opgesteld.
  d.d. 23-11-2018

 • Welke notaris kan ik kiezen?

  Als wij een lezing hebben gegeven krijgen we vaker de vraag: moet ik voor het maken van een nieuwe akte naar de notaris waar ik altijd ben geweest?
  d.d. 02-11-2018

 • Ademen of niet ademen, dat is de vraag!

  Er zit een groot verschil tussen een levenstestament en een testament. Dit verschil is het makkelijkste aan te duiden met de titel van dit artikel...
  dd: 05-10-2018

 • Valkuil bij overlijden langstlevende ouder

  Onlangs moest de rechter over het volgende een oordeel geven. Vader was overleden. Enkele jaren na vader overleed moeder. Zij hadden samen vier kinderen...
  d.d. 11-09-2018

 • Manieren van samenleven, welke mogelijkheden zijn er?

  Redelijk vaak wordt mij gevraagd: wat is het verschil tussen een samenlevingsovereenkomst en een huwelijk?
  d.d. 17-08-2018

 • Ik wil alle kinderen gelijk behandelen

  Man en vrouw gehuwd in gemeenschap van goederen hebben drie kinderen. Eén van de kinderen is voornemens een huis te kopen...
  d.d. 27-07-2018

 • Een sprookjesachtig testament!

  Een oom van mij maakt op verjaardagen altijd het flauwe grapje dat hij een sprookjeshuwelijk had, met de heks thuis! Maar soms wordt in testamenten de langstlevende ook echt als een heks behandeld...
  d.d. 29-06-2018