Een kleinkinderen cadeautje

Het echtpaar tegenover me komt praten over de aanpassingen in hun testament. Ik vraag of er al kleinkinderen zijn. Trots worden me foto’s getoond van de 5 kleinkinderen. Ik vraag hen of zij ook iets mogen erven.

Het is namelijk niet alleen voor kleinkinderen leuk om iets van opa of oma te krijgen, het is ook een mooie manier om erfbelasting te besparen.

Een kleinkind heeft momenteel een vrijstelling van €21.282,--, zodat in deze situatie ruim een ton belastingvrij naar de kleinkinderen mag vererven.

Dat vindt het echtpaar wat veel, maar €10.000,-- per kleinkind vinden ze een goed idee. Wel vragen zij zich af wat er gebeurt als er na het testament nog kleinkinderen worden geboren. Ik kan hen geruststellen, er wordt gekeken naar de kleinkinderen die er zijn als de langstlevende van hen overlijdt. Het testament bepaalt namelijk dat de kleinkinderen alleen dan het bedrag krijgen. De kleinkinderen erven dus €10.000,-- van de langstlevende grootouder.

Omdat de kleinkinderen nog jong zijn, wordt er ook een bewind geregeld zodat ze pas op hun 23e de beschikking over het geld krijgen.

Na het tekenen van het testament zegt de man van het echtpaar dat ze blij zijn dat het zo geregeld is, maar dat ze hopen dat het nog lang niet van toepassing wordt. Daar ben ik het helemaal mee eens!

Heeft u hierover vragen of wilt u meer weten, dan kunt u contact met ons opnemen.
Elke maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een spreekuur op het kantoor in Boxmeer. Als u hiervan gebruik wil maken, verzoeken wij u telefonisch een afspraak te maken.

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer