Een sprookjesachtig testament!

Een oom van mij maakt op verjaardagen altijd het flauwe grapje dat hij een sprookjeshuwelijk had, met de heks thuis! Maar soms wordt in testamenten de langstlevende ook echt als een heks behandeld. In de rechtspraak kwam laatst weer zo'n geval naar voren.

Een zeer zieke man had op zijn sterfbed zijn testament nog gewijzigd, hij had daarbij bepaald dat zijn kinderen erfgenaam waren maar dat zijn vrouw in de echtelijke woning (die van hem was) mocht blijven wonen. Er waren echter bijzondere (weinig sprookjesachtige) voorwaarden aan dat gebruik gekoppeld.

Zo moest de langstlevende een aantal kamers in het huis in exact dezelfde staat houden, moest het huis met de tuin in uitstekende staat worden onderhouden en mocht de langstlevende geen andere familie dan haar kinderen in het huis ontvangen. De langstlevende was bijna een sprookjesprinses die in een kasteel was opgesloten; ze mocht in de woning blijven wonen maar verder bijna niets.

Deze langstlevende accepteerde dit niet en vocht het testament aan bij de rechtbank. Ook vindt zij dat de notaris die het testament opstelde de kosten van de rechtszaak moet dragen. De notaris had volgens de langstlevende namelijk de medewerking moeten weigeren omdat (volgens de langstlevende) het testament in strijd is met de goede zeden.

De rechtbank geeft haar gelijk en vindt dat dit testament haar teveel benadeelt. De rechtbank bepaalt dat de langstlevende "gewoon" in het huis mag blijven wonen en haar familie haar daar mag bezoeken.

De notaris hoeft echter niet op te draaien voor de kosten. De rechtbank vindt dat een brug te ver, omdat de notaris kan laten zien dat er meerdere gesprekken met de overledene zijn geweest waarin de bepalingen zijn overlegd en dat er in het testament ook is aangegeven dat sommige eisen van de overledene mogelijk te ver zouden gaan.

Daarbij geldt dat (hoe hard dat ook is) een echtgenote kan worden onterfd. Wel kan een onterfde langstlevende altijd bepaalde rechten inroepen zoals een vruchtgebruik op het huis. Dergelijke rechten moeten wel snel worden ingeroepen, dus haast is in sommige gevallen geboden.

Heeft u hierover vragen, dan kunt u contact met ons opnemen.

 

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer