Een sprookjesachtig testament!

Een oom van mij maakt op verjaardagen altijd het flauwe grapje dat hij een sprookjeshuwelijk had, met de heks thuis! Maar soms wordt in testamenten de langstlevende ook echt als een heks behandeld. In de rechtspraak kwam laatst weer zo'n geval naar voren.

Een zeer zieke man had op zijn sterfbed zijn testament nog gewijzigd, hij had daarbij bepaald dat zijn kinderen erfgenaam waren maar dat zijn vrouw in de echtelijke woning (die van hem was) mocht blijven wonen. Er waren echter bijzondere (weinig sprookjesachtige) voorwaarden aan dat gebruik gekoppeld.

Zo moest de langstlevende een aantal kamers in het huis in exact dezelfde staat houden, moest het huis met de tuin in uitstekende staat worden onderhouden en mocht de langstlevende geen andere familie dan haar kinderen in het huis ontvangen. De langstlevende was bijna een sprookjesprinses die in een kasteel was opgesloten; ze mocht in de woning blijven wonen maar verder bijna niets.

Deze langstlevende accepteerde dit niet en vocht het testament aan bij de rechtbank. Ook vindt zij dat de notaris die het testament opstelde de kosten van de rechtszaak moet dragen. De notaris had volgens de langstlevende namelijk de medewerking moeten weigeren omdat (volgens de langstlevende) het testament in strijd is met de goede zeden.

De rechtbank geeft haar gelijk en vindt dat dit testament haar teveel benadeelt. De rechtbank bepaalt dat de langstlevende "gewoon" in het huis mag blijven wonen en haar familie haar daar mag bezoeken.

De notaris hoeft echter niet op te draaien voor de kosten. De rechtbank vindt dat een brug te ver, omdat de notaris kan laten zien dat er meerdere gesprekken met de overledene zijn geweest waarin de bepalingen zijn overlegd en dat er in het testament ook is aangegeven dat sommige eisen van de overledene mogelijk te ver zouden gaan.

Daarbij geldt dat (hoe hard dat ook is) een echtgenote kan worden onterfd. Wel kan een onterfde langstlevende altijd bepaalde rechten inroepen zoals een vruchtgebruik op het huis. Dergelijke rechten moeten wel snel worden ingeroepen, dus haast is in sommige gevallen geboden.

Heeft u hierover vragen, dan kunt u contact met ons opnemen.

 

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer

 • Zijn huwelijkse voorwaarden vanaf 1 januari 2018 nog nodig?

  Vanaf 1 januari 2018 is het huwelijksgoederenstelsel in Nederland gewijzigd.
  d.d. 01-04-2019

 • Ook voor jongeren is goed regelen van belang.

  Veel jongeren staan er niet bij stil om zaken goed te regelen als zij gaan trouwen of gaan samenwonen.
  d.d. 25-03-2019

 • Heb maar gezond wantrouwen!

  Onlangs moest de rechter over het navolgende een oordeel geven. Oma was overleden. Volgens het testament waren enkele neven en nichten erfgenaam...
  d.d. 04-03-2019

 • Welke vragen worden een notaris zoal gesteld?

  Op het notariskantoor krijgen wij veel telefoontjes met vragen. Een aantal van die vragen worden hier aan de orde gesteld.
  d.d. 26-02-2019

 • Kleed je niet uit voordat je naar bed gaat !

  Regelmatig merk ik dat ouders schenkingen hebben gedaan aan kinderen en later zelf geld te kort komen. Onlangs had ik een bespreking en hoorde het volgende...
  d.d. 08-02-2019

 • Een erfenis? Een ellende!

  Als het vroeger regende zei mijn oma nog wel eens: "Mooi weer om een erfenis te verdelen!". Inderdaad, mits er iets te verdelen is...
  d.d. 16-01-2019

 • Niet te snel verwerpen

  Onlangs hoorde ik het volgende. Een hoogbejaarde vrouw was overleden. Zij was niet getrouwd, had geen kinderen en had verder weinig contact met de familie.
  d.d. 21-12-2018

 • Gelukkig was er het juiste testament

  Onlangs gebeurde het volgende: Een vrouw kwam te overlijden. Als haar enige erfgenamen liet zij haar man (60 jaar oud) en drie kinderen achter.
  d.d. 07-12-2018

 • Het juiste testament scheelt flink wat belasting!

  Laatst kwamen mensen bij mij aan om eens te laten nakijken of het door hun eerder opgestelde testament nog steeds goed was. Dit is gratis, ook als de testamenten door een andere notaris zijn opgesteld.
  d.d. 23-11-2018

 • Welke notaris kan ik kiezen?

  Als wij een lezing hebben gegeven krijgen we vaker de vraag: moet ik voor het maken van een nieuwe akte naar de notaris waar ik altijd ben geweest?
  d.d. 02-11-2018

 • Ademen of niet ademen, dat is de vraag!

  Er zit een groot verschil tussen een levenstestament en een testament. Dit verschil is het makkelijkste aan te duiden met de titel van dit artikel...
  dd: 05-10-2018

 • Valkuil bij overlijden langstlevende ouder

  Onlangs moest de rechter over het volgende een oordeel geven. Vader was overleden. Enkele jaren na vader overleed moeder. Zij hadden samen vier kinderen...
  d.d. 11-09-2018

 • Manieren van samenleven, welke mogelijkheden zijn er?

  Redelijk vaak wordt mij gevraagd: wat is het verschil tussen een samenlevingsovereenkomst en een huwelijk?
  d.d. 17-08-2018

 • Ik wil alle kinderen gelijk behandelen

  Man en vrouw gehuwd in gemeenschap van goederen hebben drie kinderen. Eén van de kinderen is voornemens een huis te kopen...
  d.d. 27-07-2018

 • Een sprookjesachtig testament!

  Een oom van mij maakt op verjaardagen altijd het flauwe grapje dat hij een sprookjeshuwelijk had, met de heks thuis! Maar soms wordt in testamenten de langstlevende ook echt als een heks behandeld...
  d.d. 29-06-2018