Eerst denken dan doen, zeker bij het aanvaarden van nalatenschappen!

Een oud advies van vroeger was: eerst denken, dan doen. Als iemand overlijdt is dit advies goud waard, zo bleek maar weer uit een uitspraak die een rechter onlangs gedaan had.

In Nederland regelt de wet dat als je een erfenis zuiver aanvaardt en deze blijkt negatief te zijn, je met je eigen vermogen aansprakelijk bent voor het tekort. Als je dit wil voorkomen moet je de nalatenschap beneficiair aanvaarden of verwerpen.

Ook is het zo dat als je een nalatenschap zuiver (en niet beneficiair) aanvaard hebt en het blijkt dat er schulden zijn waarvan je niet wist dat deze bestonden, je de rechter kunt verzoeken om jou toe te staan dat je de nalatenschap alsnog beneficiair aanvaardt.

Uitspraak rechter

De rechters leggen dit wel heel strikt uit. Zo bleek maar weer uit een uitspraak van twee maanden geleden. Een man had de nalatenschap van zijn vader zuiver aanvaard. Bij de afwikkeling komt een borgstelling naar voren die vader had afgegeven voor zijn B.V. De man wil hier niet aansprakelijk voor zijn en verzoekt de rechter hem toe te staan om de nalatenschap van zijn vader alsnog beneficiair te aanvaarden. Dit lijkt eerst te lukken, maar de schuldeiser gaat in hoger beroep en die rechter vindt dat de erfgenaam op hoort te draaien voor de borgstelling. Niet alleen had de erfgenaam op de hoogte kunnen zijn van de borgstelling, ook was hij in de ogen van de rechter te laat met zijn verzoek om alsnog beneficiair te aanvaarden.

De moraal van dit verhaal: wees voorzichtig met het zomaar zuiver aanvaarden van een nalatenschap en overdenk goed de gevolgen.

Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op!

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
telefoon: 0485 - 573472

 

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer