Erft de partner van mijn kind of erven de kleinkinderen?

Deze vraag wordt vaker aan mij gesteld, hoe zit dat?

Als de ouders overlijden erft het kind. Als vóór het overlijden van de ouders het kind is overleden en dat kind zelf ook kinderen heeft dan komen de kleinkinderen in zijn/haar plaats.
Indien de ouders overleden zijn en het kind erfgenaam is geweest van de ouders, dan bepaalt de wet/het testament van het kind of diens partner wel of niet het geërfde vermogen van de ouders krijgt.

Wilt u als ouders voorkomen dat de partner van uw kind ooit iets uit uw nalatenschap krijgt, dan kunt u een zogenaamde tweetrapsmaking maken. Wat is dat?
U als ouder bepaalt dan in uw testament dat hetgeen uw kind van uw erfenis overhoudt, bij zijn overlijden naar zijn kinderen gaat en niet naar de partner. Uw kind kan de erfenis wel gebruiken en ook opmaken, maar kan dit dan niet meer aan zijn partner nalaten. Uw kind wordt dus wel beperkt in de mogelijkheden.

Bovendien staat tegenwoordig in praktisch ieder testament de privéclausule. Dit betekent dat, ook al is uw kind getrouwd in algehele gemeenschap van goederen u bepaalt dat de partner (de koude kant) bij echtscheiding niets ontvangt van hetgeen uw kind van u heeft geërfd.

Kortom, u als ouder, maar ook uw kind kunnen bepalen of de partner iets krijgt uit uw nalatenschap.

Heeft u hierover nog vragen, dan helpen wij u graag. U kunt contact opnemen voor een afspraak op onderstaand telefoonnummer of via onze website.

Mr. Dré Teeuwen
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer