Geen groot vermogen, toch een testament gemaakt.

Het komt geregeld voor dat ik op feestjes, als mensen mij gevraagd hebben wat voor werk ik doe, ze vervolgens direct roepen dat zij geen notaris nodig hebben, want ze hebben niets en dat ze dan in ieder geval ook geen testament nodig hebben.

Dat is soms waar, maar kan ook heel anders uitpakken. Laatst kwam ik een lastige situatie tegen, waarbij ik eigenlijk liever had gehad dat er wel een testament was gemaakt.

Ik kreeg een mevrouw op bespreking, haar oude buurvrouw was overleden. Omdat zij veel voor haar gedaan had en ook de begrafenisondernemer had gebeld, had zij na afloop van de plechtigheid alle papieren gekregen zoals de condoleancekaartjes (12 stuks!) en de overlijdensakte.

Mevrouw wilde graag die spullen aan de erfgenamen geven, dus wilde ze weten of er een testament was. Ik heb dat nagekeken en er was geen testament.

Omdat de overleden buurvrouw geen man of kinderen achterliet, vererft haar nalatenschap volgens de wet naar haar ouders, broers en zusters, of kinderen van vooroverleden broers en zusters, kortom de hele familie.

Dat bleek uiteindelijk een hele puzzel, na lang zoeken kwamen we uiteindelijk op 1 nog in leven zijnde zus en 34 neven en nichten. Nadat alle kosten voor de begrafenis en de andere kosten waren betaald, was er nog zo'n €.6.000,- over. Hiervan erfde de zus €.1.500,- en iedere neef en nicht gemiddeld €.140,-

Uit de reacties van de zuster en de neven en nichten kwam nu niet bepaald naar voren dat ze een goede band met hun overleden tante hadden; sommigen kenden haar amper. Daardoor kreeg ik toch het gevoel dat de overleden mevrouw misschien beter een eenvoudig testament had kunnen maken en daarin aan had kunnen geven wie haar spaarcentjes mocht erven, bijvoorbeeld een goed doel of die buurvrouw die veel voor haar had gedaan. Vermoedelijk was het dan beter terecht gekomen dan nu.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Wij helpen u graag!

Elke maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een gratis spreekuur op het kantoor in Boxmeer. Als u hiervan gebruik wil maken, verzoeken wij u telefonisch een afspraak te maken. Voorts is er elke eerste en derde maandag van de maand van 17.00 uur tot 18.30 uur een gratis spreekuur in MFC Oelbroeck aan de Breestraat 1d in Sint Anthonis. U hoeft hiervoor géén afspraak te maken.

 

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer

Telefoon: 0485-573472

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer