Haastige spoed is zelden goed

De woningmarkt is overspannen. Huizenprijzen blijven stijgen en mensen overbieden elkaar. De verleiding is groot om snel toe te happen om dat droomhuis te kopen.
In de praktijk merken wij vaak dat er veel druk achter wordt gezet en dat bijvoorbeeld de overdracht al binnen een maand moet plaatsvinden. Er worden dan afspraken gemaakt en termijnen afgesproken die in de praktijk niet haalbaar zijn.

Vervolgens komt er een kink in de kabel. De koper krijgt bijvoorbeeld de financiering niet op tijd rond. Of verkoop van het oude huis van de koper loopt vertraging op. Of de opzegtermijn van de hypotheek van de verkoper is langer dan men had verwacht. Of er blijkt nog een zakelijk recht op het onroerend goed te zitten ten behoeve van iemand anders, dat eerst nog moet worden beëindigd.

Vaak moet de eigendomsoverdracht dan worden uitgesteld. Dit is voor alle partijen frustrerend en leidt ook nog eens tot extra kosten. Een geplande verbouwing of verhuizing moet dan worden uitgesteld. De koper moet zijn oude huis al uit, maar krijgt nog geen sleutel van het nieuwe huis. De verkoper moet langer wachten op zijn geld en kan daardoor de aankoop van zijn nieuwe huis nog niet betalen en komt nu zelf in de problemen…
Uitstel is ook niet zonder risico, want in de meeste koopovereenkomsten staat een boeteclausule. Als afspraken niet op tijd worden nagekomen kan de andere partij een boete eisen en zelfs de koop ontbinden!

Het kopen van een huis is niet zomaar een beslissing. Laat uzelf dus niet gek maken. Hou het hoofd koel en plan voldoende tijd om alles te regelen voor de eigendomsoverdracht, de financiering en de verhuizing. Breng uzelf niet in de problemen door veel te korte termijnen af te spreken.

mr. Floris van Hal
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer

 

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer