Het juiste testament scheelt flink wat belasting!

Laatst kwamen mensen bij mij aan om eens te laten nakijken of het door hun eerder opgestelde testament nog steeds goed was. Deze mogelijkheid bieden we altijd gratis aan, ook als de testamenten door een andere notaris zijn opgesteld.

Tijdens ons gesprek bleek dat het testament, hoewel het al twintig jaar geleden gemaakt was, nog steeds ervoor zorgde dat bij het overlijden van een van de echtgenoten de langstlevende goed verzorgd achtergelaten zou worden.

Op het fiscale vlak bood het testament echter weinig opties. Daarnaast hadden de mensen aan mijn tafel nu een groter vermogen dan twintig jaar geleden.

We hebben even zitten rekenen en kwamen al snel tot de conclusie dat zij met enkele aanpassingen aan het testament een flink bedrag aan belasting zouden kunnen besparen.

Ten eerste is in het testament een mogelijkheid opgenomen waarmee de langstlevende (indien gewenst) de erfdelen kan aanpassen.
Als de langstlevende een groter erfdeel krijgt valt dit binnen haar hoge vrijstelling van €.643.194 terwijl de kinderen een veel lagere vrijstelling hebben van €.20.371.
De te betalen erfbelasting bij het overlijden van de eerste echtgenoot is daardoor lager.

Tegelijkertijd zijn de erfdelen van de langstlevende en de kinderen aangepast om de mogelijkheid te hebben meer geld bij de kinderen terecht te laten komen als de langstlevende in een verzorgingshuis zou moeten worden opgenomen.

Verder is er een zogeheten kleinkinderenlegaat opgenomen. Bij een kleinkinderenlegaat bepalen de grootouders in hun testament dat bij het overlijden van de langstlevende van hen ieder kleinkind dat dan in leven is een bepaald bedrag krijgt. Voor kleinkinderen is namelijk dezelfde vrijstelling als voor kinderen (€.20.371) van toepassing. Zij betalen hier geen erfbelasting over, terwijl als de kinderen dit zouden erven zij erfbelasting moeten betalen.

De bedragen aan de kleinkinderen worden pas uitgekeerd bij het overlijden van de langstlevende, de langstlevende heeft er tijdens zijn of haar leven dus geen last van. De langstlevende kan dus alles opmaken.

Wel wordt er meestal een bewind voor de verkrijging van de kleinkinderen opgenomen. Hiermee voorkomen we dat de kleinkinderen op hun achttiende het geld over de balk zouden gooien. Tot een bepaalde leeftijd passen hun ouders op de erfenis.

Mocht u hier meer over willen weten? Neem gerust contact met ons op!

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer

 • Liefde maakt blind!

  Onlangs moest de rechter over het volgende oordelen. Man en vrouw traden in het huwelijk en hadden vooraf huwelijkse voorwaarden gemaakt.
  d.d. 17-05-2019

 • Een redelijke uitleg van de rampenclausule

  Wat betekent de rampenclausule in het erfrecht?
  d.d. 29-04-2019

 • Wel of niet getekend, dat is de vraag!

  Sommige cliënten blijven langer in je gedachten dan anderen. Helaas vaak omdat hun situatie zo droevig was.
  d.d. 22-04-2019

 • Zijn huwelijkse voorwaarden vanaf 1 januari 2018 nog nodig?

  Vanaf 1 januari 2018 is het huwelijksgoederenstelsel in Nederland gewijzigd.
  d.d. 01-04-2019

 • Ook voor jongeren is goed regelen van belang.

  Veel jongeren staan er niet bij stil om zaken goed te regelen als zij gaan trouwen of gaan samenwonen.
  d.d. 25-03-2019

 • Heb maar gezond wantrouwen!

  Onlangs moest de rechter over het navolgende een oordeel geven. Oma was overleden. Volgens het testament waren enkele neven en nichten erfgenaam...
  d.d. 04-03-2019

 • Welke vragen worden een notaris zoal gesteld?

  Op het notariskantoor krijgen wij veel telefoontjes met vragen. Een aantal van die vragen worden hier aan de orde gesteld.
  d.d. 26-02-2019

 • Kleed je niet uit voordat je naar bed gaat !

  Regelmatig merk ik dat ouders schenkingen hebben gedaan aan kinderen en later zelf geld te kort komen. Onlangs had ik een bespreking en hoorde het volgende...
  d.d. 08-02-2019

 • Een erfenis? Een ellende!

  Als het vroeger regende zei mijn oma nog wel eens: "Mooi weer om een erfenis te verdelen!". Inderdaad, mits er iets te verdelen is...
  d.d. 16-01-2019

 • Niet te snel verwerpen

  Onlangs hoorde ik het volgende. Een hoogbejaarde vrouw was overleden. Zij was niet getrouwd, had geen kinderen en had verder weinig contact met de familie.
  d.d. 21-12-2018

 • Gelukkig was er het juiste testament

  Onlangs gebeurde het volgende: Een vrouw kwam te overlijden. Als haar enige erfgenamen liet zij haar man (60 jaar oud) en drie kinderen achter.
  d.d. 07-12-2018

 • Het juiste testament scheelt flink wat belasting!

  Laatst kwamen mensen bij mij aan om eens te laten nakijken of het door hun eerder opgestelde testament nog steeds goed was. Dit is gratis, ook als de testamenten door een andere notaris zijn opgesteld.
  d.d. 23-11-2018

 • Welke notaris kan ik kiezen?

  Als wij een lezing hebben gegeven krijgen we vaker de vraag: moet ik voor het maken van een nieuwe akte naar de notaris waar ik altijd ben geweest?
  d.d. 02-11-2018

 • Ademen of niet ademen, dat is de vraag!

  Er zit een groot verschil tussen een levenstestament en een testament. Dit verschil is het makkelijkste aan te duiden met de titel van dit artikel...
  dd: 05-10-2018

 • Valkuil bij overlijden langstlevende ouder

  Onlangs moest de rechter over het volgende een oordeel geven. Vader was overleden. Enkele jaren na vader overleed moeder. Zij hadden samen vier kinderen...
  d.d. 11-09-2018