Het juiste testament scheelt flink wat belasting!

Laatst kwamen mensen bij mij aan om eens te laten nakijken of het door hun eerder opgestelde testament nog steeds goed was. Deze mogelijkheid bieden we altijd gratis aan, ook als de testamenten door een andere notaris zijn opgesteld.

Tijdens ons gesprek bleek dat het testament, hoewel het al twintig jaar geleden gemaakt was, nog steeds ervoor zorgde dat bij het overlijden van een van de echtgenoten de langstlevende goed verzorgd achtergelaten zou worden.

Op het fiscale vlak bood het testament echter weinig opties. Daarnaast hadden de mensen aan mijn tafel nu een groter vermogen dan twintig jaar geleden.

We hebben even zitten rekenen en kwamen al snel tot de conclusie dat zij met enkele aanpassingen aan het testament een flink bedrag aan belasting zouden kunnen besparen.

Ten eerste is in het testament een mogelijkheid opgenomen waarmee de langstlevende (indien gewenst) de erfdelen kan aanpassen.
Als de langstlevende een groter erfdeel krijgt valt dit binnen haar hoge vrijstelling van €.643.194 terwijl de kinderen een veel lagere vrijstelling hebben van €.20.371.
De te betalen erfbelasting bij het overlijden van de eerste echtgenoot is daardoor lager.

Tegelijkertijd zijn de erfdelen van de langstlevende en de kinderen aangepast om de mogelijkheid te hebben meer geld bij de kinderen terecht te laten komen als de langstlevende in een verzorgingshuis zou moeten worden opgenomen.

Verder is er een zogeheten kleinkinderenlegaat opgenomen. Bij een kleinkinderenlegaat bepalen de grootouders in hun testament dat bij het overlijden van de langstlevende van hen ieder kleinkind dat dan in leven is een bepaald bedrag krijgt. Voor kleinkinderen is namelijk dezelfde vrijstelling als voor kinderen (€.20.371) van toepassing. Zij betalen hier geen erfbelasting over, terwijl als de kinderen dit zouden erven zij erfbelasting moeten betalen.

De bedragen aan de kleinkinderen worden pas uitgekeerd bij het overlijden van de langstlevende, de langstlevende heeft er tijdens zijn of haar leven dus geen last van. De langstlevende kan dus alles opmaken.

Wel wordt er meestal een bewind voor de verkrijging van de kleinkinderen opgenomen. Hiermee voorkomen we dat de kleinkinderen op hun achttiende het geld over de balk zouden gooien. Tot een bepaalde leeftijd passen hun ouders op de erfenis.

Mocht u hier meer over willen weten? Neem gerust contact met ons op!

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer