Huwelijkse voorwaarden

Waarom huwelijkse voorwaarden?

Nederland kent het stelsel van algehele gemeenschap van goederen.
Dit betekent dat als u in het huwelijk treedt, u bijvoorbeeld als enig eigenaar van een woning het gemeentehuis binnenstapt en als mede-eigenaar weer naar buiten gaat.

Hetzelfde geldt ook voor de schulden. Vaak wordt hier niet bij stilgestaan.
Stel, één van de echtgenoten heeft een studieschuld en gaat trouwen zonder huwelijkse voorwaarden te maken. Dit betekent dan dat ook de andere echtgenoot voor de helft meebetaalt aan deze schuld.

Ander voorbeeld is, stel iemand is ooit failliet gegaan en gaat vervolgens in gemeenschap van goederen trouwen. De schuldeisers kunnen zich dan verhalen op het gehele gemeenschappelijke vermogen.

Tenslotte, stel dat iemand weduwe/weduwnaar is met kinderen dan heeft de langstlevende meestal alle goederen in volle eigendom maar heeft wel een schuld op papier aan de kinderen, zijnde vaders/moeders deel. Dit deel is opeisbaar bij het overlijden van de langstlevende. Hertrouwt de langstlevende in algehele gemeenschap van goederen dan is ook de nieuwe echtgenoot/echtgenote voor de helft aansprakelijk voor deze schuld.

Kan dit voorkomen worden?
Ja, maak voordat u in het huwelijk treedt huwelijkse voorwaarden bij de notaris waarbij iedere gemeenschap van goederen is uitgesloten.
Laat u goed informeren.

Kijk voor ons gratis spreekuur op onze website: www.notaristeeuwen.nl.

Mr. Dré Teeuwen
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
telefoon: 0485 - 573472

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer