Kan mijn ex nog iets van mij krijgen?

Hoe zit de wet in elkaar?
Het erfrecht in Nederland is gebaseerd op bloedverwantschap. Dit betekent dat het naaste bloed erft. Stel nu, dat een gescheiden ouder samen met de kinderen in een auto zit en verongelukt. Indien de ouder als eerste overlijdt, erven de kinderen. Als daarna de kinderen overlijden, ervan uitgaande dat de kinderen ongehuwd zijn, zelf geen kinderen hebben en geen testament hebben gemaakt (vanaf 16 jaar kan iemand een testament maken) gaat alles naar het naaste bloed van de kinderen. Wie is het naaste bloed van de kinderen? Dat is de andere ouder, oftewel de "ex".
Op deze manier kan het vermogen van de ene ouder in korte tijd bij de andere ouder (de ex) komen en dat is meestal absoluut niet de bedoeling.

Hoe is dit te voorkomen?
Door een testament te maken waarbij u bepaalt dat hetgeen de kinderen van u krijgen of wat daar nog van over is, na het overlijden van de kinderen, toekomt aan de kleinkinderen/andere kinderen dan wel een andere persoon die u in uw testament benoemt. Zo komt het kindsdeel niet bij uw ex terecht.

Stel u bent gescheiden en u heeft vóór of tijdens uw huwelijk een testament gemaakt dan is het wel goed om dit testament bij de notaris te laten controleren om te voorkomen dat de ex-partner nog iets zou kunnen erven. Het hangt af van de formulering in het testament of dit het geval is.

Uit de praktijk het volgende voorbeeld:
Een man had ooit in zijn testament zijn toenmalige vriendin tot enig erfgename benoemd. Later was deze man gehuwd met iemand anders en had inmiddels uit dit huwelijk twee kinderen. Toen deze man op ons kantoor kwam adviseerde ik hem om een nieuw testament te maken. Had deze man geen nieuw testament gemaakt dan zou de vriendin nog steeds enig erfgename zijn, wanneer hij zou overlijden.

Kortom, laat u goed informeren en maak een testament om dit te voorkomen!

Heeft u hierover nog vragen, dan helpen wij u graag.

Mr. Dré Teeuwen
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer