Kleed je niet uit voordat je naar bed gaat !

Regelmatig merk ik dat ouders schenkingen hebben gedaan aan kinderen en later zelf geld te kort komen.
Onlangs had ik een bespreking en hoorde het volgende:
Zeer vermogende ouders hadden in het verleden geld geschonken aan hun kinderen en eveneens aan hen grote bedragen uitgeleend voor de aankoop van huizen.
Vader en moeder leefden voornamelijk van de rente-inkomsten die zij ontvingen van hun kinderen over de leningen.

Eén van de kinderen kon de rente over de lening niet meer betalen en stopte de betaling daarvan aan zijn ouders. De ouders hadden dit geld hard nodig.
Zij lagen 's nachts wakker vanwege het feit dat ze te weinig inkomen hadden.
De ouders hadden de schenkingen en ook de leningen aan de kinderen gedaan met de beste bedoelingen maar waren vergeten dat ze goed aan zichzelf moesten denken en dat het leven vaak duurder is dan men verwacht.

Dit soort verhalen krijg ik tegenwoordig steeds meer te horen.
Het is natuurlijk prachtig om de kinderen te helpen en om te zien dat de kinderen genieten van hetgeen ze van de ouders geschonken hebben gekregen, maar dit mag natuurlijk nooit ten koste gaan van de ouders zelf.
Indien u overweegt om schenkingen te doen of leningen te verstrekken aan de kinderen kijk dan goed welk vermogen (contanten) u nog over houdt.
Regelmatig zit het vermogen in onroerend goed wat niet makkelijk te verkopen is.
In de praktijk denkt men vaak te gemakkelijk over het feit dat het vermogen dat in de stenen zit te gelde gemaakt kan worden indien dat nodig mocht zijn.
Ook bij de kinderen kunt u later niet aankloppen. Zij hebben de gelden wellicht reeds besteed aan vakantie, verbouwing woning danwel nodig voor de studie van de kinderen.

Zorg dat u voldoende gelden/contanten over hebt, zodat u kunt doen wat u wilt. Mij wordt ook wel de vraag gesteld: hoeveel is er dan nog nodig?
Dit moet iedereen voor zichzelf uitmaken.
Mijn advies is altijd: zorg dat u een royale spaarpot hebt. Als dit betekent dat later eventueel meer belasting betaald moet worden door de kinderen; het zij zo!
Het gaat om uw rust. U heeft hard gewerkt om het vermogen op te bouwen. Het zou toch wel heel gek zijn dat u op latere leeftijd zorgen moet hebben vanwege het feit dat u te weinig inkomen heeft, terwijl u altijd voldoende vermogen hebt gehad.
 

Heeft u hierover nog vragen, dan helpen wij u graag.

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer