Kleed je niet uit voordat je naar bed gaat !

Regelmatig merk ik dat ouders schenkingen hebben gedaan aan kinderen en later zelf geld te kort komen.
Onlangs had ik een bespreking en hoorde het volgende:
Zeer vermogende ouders hadden in het verleden geld geschonken aan hun kinderen en eveneens aan hen grote bedragen uitgeleend voor de aankoop van huizen.
Vader en moeder leefden voornamelijk van de rente-inkomsten die zij ontvingen van hun kinderen over de leningen.

Eén van de kinderen kon de rente over de lening niet meer betalen en stopte de betaling daarvan aan zijn ouders. De ouders hadden dit geld hard nodig.
Zij lagen 's nachts wakker vanwege het feit dat ze te weinig inkomen hadden.
De ouders hadden de schenkingen en ook de leningen aan de kinderen gedaan met de beste bedoelingen maar waren vergeten dat ze goed aan zichzelf moesten denken en dat het leven vaak duurder is dan men verwacht.

Dit soort verhalen krijg ik tegenwoordig steeds meer te horen.
Het is natuurlijk prachtig om de kinderen te helpen en om te zien dat de kinderen genieten van hetgeen ze van de ouders geschonken hebben gekregen, maar dit mag natuurlijk nooit ten koste gaan van de ouders zelf.
Indien u overweegt om schenkingen te doen of leningen te verstrekken aan de kinderen kijk dan goed welk vermogen (contanten) u nog over houdt.
Regelmatig zit het vermogen in onroerend goed wat niet makkelijk te verkopen is.
In de praktijk denkt men vaak te gemakkelijk over het feit dat het vermogen dat in de stenen zit te gelde gemaakt kan worden indien dat nodig mocht zijn.
Ook bij de kinderen kunt u later niet aankloppen. Zij hebben de gelden wellicht reeds besteed aan vakantie, verbouwing woning danwel nodig voor de studie van de kinderen.

Zorg dat u voldoende gelden/contanten over hebt, zodat u kunt doen wat u wilt. Mij wordt ook wel de vraag gesteld: hoeveel is er dan nog nodig?
Dit moet iedereen voor zichzelf uitmaken.
Mijn advies is altijd: zorg dat u een royale spaarpot hebt. Als dit betekent dat later eventueel meer belasting betaald moet worden door de kinderen; het zij zo!
Het gaat om uw rust. U heeft hard gewerkt om het vermogen op te bouwen. Het zou toch wel heel gek zijn dat u op latere leeftijd zorgen moet hebben vanwege het feit dat u te weinig inkomen heeft, terwijl u altijd voldoende vermogen hebt gehad.
 

Heeft u hierover nog vragen, dan helpen wij u graag.

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer

 • Zijn huwelijkse voorwaarden vanaf 1 januari 2018 nog nodig?

  Vanaf 1 januari 2018 is het huwelijksgoederenstelsel in Nederland gewijzigd.
  d.d. 01-04-2019

 • Ook voor jongeren is goed regelen van belang.

  Veel jongeren staan er niet bij stil om zaken goed te regelen als zij gaan trouwen of gaan samenwonen.
  d.d. 25-03-2019

 • Heb maar gezond wantrouwen!

  Onlangs moest de rechter over het navolgende een oordeel geven. Oma was overleden. Volgens het testament waren enkele neven en nichten erfgenaam...
  d.d. 04-03-2019

 • Welke vragen worden een notaris zoal gesteld?

  Op het notariskantoor krijgen wij veel telefoontjes met vragen. Een aantal van die vragen worden hier aan de orde gesteld.
  d.d. 26-02-2019

 • Kleed je niet uit voordat je naar bed gaat !

  Regelmatig merk ik dat ouders schenkingen hebben gedaan aan kinderen en later zelf geld te kort komen. Onlangs had ik een bespreking en hoorde het volgende...
  d.d. 08-02-2019

 • Een erfenis? Een ellende!

  Als het vroeger regende zei mijn oma nog wel eens: "Mooi weer om een erfenis te verdelen!". Inderdaad, mits er iets te verdelen is...
  d.d. 16-01-2019

 • Niet te snel verwerpen

  Onlangs hoorde ik het volgende. Een hoogbejaarde vrouw was overleden. Zij was niet getrouwd, had geen kinderen en had verder weinig contact met de familie.
  d.d. 21-12-2018

 • Gelukkig was er het juiste testament

  Onlangs gebeurde het volgende: Een vrouw kwam te overlijden. Als haar enige erfgenamen liet zij haar man (60 jaar oud) en drie kinderen achter.
  d.d. 07-12-2018

 • Het juiste testament scheelt flink wat belasting!

  Laatst kwamen mensen bij mij aan om eens te laten nakijken of het door hun eerder opgestelde testament nog steeds goed was. Dit is gratis, ook als de testamenten door een andere notaris zijn opgesteld.
  d.d. 23-11-2018

 • Welke notaris kan ik kiezen?

  Als wij een lezing hebben gegeven krijgen we vaker de vraag: moet ik voor het maken van een nieuwe akte naar de notaris waar ik altijd ben geweest?
  d.d. 02-11-2018

 • Ademen of niet ademen, dat is de vraag!

  Er zit een groot verschil tussen een levenstestament en een testament. Dit verschil is het makkelijkste aan te duiden met de titel van dit artikel...
  dd: 05-10-2018

 • Valkuil bij overlijden langstlevende ouder

  Onlangs moest de rechter over het volgende een oordeel geven. Vader was overleden. Enkele jaren na vader overleed moeder. Zij hadden samen vier kinderen...
  d.d. 11-09-2018

 • Manieren van samenleven, welke mogelijkheden zijn er?

  Redelijk vaak wordt mij gevraagd: wat is het verschil tussen een samenlevingsovereenkomst en een huwelijk?
  d.d. 17-08-2018

 • Ik wil alle kinderen gelijk behandelen

  Man en vrouw gehuwd in gemeenschap van goederen hebben drie kinderen. Eén van de kinderen is voornemens een huis te kopen...
  d.d. 27-07-2018

 • Een sprookjesachtig testament!

  Een oom van mij maakt op verjaardagen altijd het flauwe grapje dat hij een sprookjeshuwelijk had, met de heks thuis! Maar soms wordt in testamenten de langstlevende ook echt als een heks behandeld...
  d.d. 29-06-2018