Leuk zo’n legaat! Of niet?

In testamenten worden redelijk vaak legaten opgenomen. Legaten zijn regelingen in een testament waarmee de persoon die het testament maakt iets specifieks aan iemand kan nalaten. Dat kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan de stoel van tante Agaath, het gouden zakhorloge van opa of zelfs een hond, een paard of een kat.

Het is ook mogelijk om een bepaald bedrag via een legaat aan iemand toe te laten komen. Dat bedrag kan dan weer een vast bedrag zijn of een variabel geldbedrag waarvan de exacte grootte nog moet worden vastgesteld. Dat laatste zie je als iemand bijvoorbeeld een legaat krijgt van een bedrag ter grootte van 10% van de nalatenschap.

Maar welke rechten heb je nu als het legaat er niet meer is? De stoel van tante Agaath is bijvoorbeeld al jaren geleden met het grofvuil meegegeven, het zakhorloge is onvindbaar of door oma al verkocht of de hond is overleden.

Het is heel jammer maar in zo’n geval heeft de persoon die recht heeft op het legaat pech. Als bij het overlijden van de persoon die het testament heeft opgesteld blijkt dat het betreffende gelegateerde goed niet meer aanwezig is in de nalatenschap dan is daar niets meer aan te doen en blijft de legataris met lege handen achter.

Het kan ook voorkomen dat de persoon aan wie iets gelegateerd is, niet meer in leven is als het testament openvalt. Dan hangt het van de bewoordingen van het testament af wat er gebeuren gaat met het gelegateerde goed.

Als in het testament bepaald staat dat er plaatsvervulling op het legaat van toepassing is, dan krijgen de eventuele kinderen van de overleden legataris het legaat. Is dit niet opgenomen, dan verkrijgen de erfgenamen het legaat.

Een legaat kan dus een goed middel zijn om iets specifieks aan iemand na te laten maar het wordt wel altijd pas bij het overlijden duidelijk of het legaat ook echt afgegeven kan worden.

Heeft u hierover vragen of wilt u meer weten, dan kunt u contact met ons opnemen.
Elke maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een spreekuur op het kantoor in Boxmeer. Als u hiervan gebruik wil maken, verzoeken wij u telefonisch een afspraak te maken.
 

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer