Manieren van samenleven, welke mogelijkheden zijn er?

Redelijk vaak wordt mij gevraagd: wat is het verschil tussen een samenlevingsovereenkomst en een huwelijk?

Ik antwoord dan altijd dat er veel verschillen zijn en dat daar ook nog een extra variant bij komt, namelijk het geregistreerd partnerschap. Dit geregistreerd partnerschap is in 1998 in de wet gekomen als optie voor mensen van gelijk geslacht. Twee mannen of twee vrouwen konden (in plaats van een huwelijk) een geregistreerd partnerschap sluiten. De rechtsgevolgen van het geregistreerd partnerschap waren bijna helemaal hetzelfde als bij een huwelijk en de paar kleine verschillen die er waren zijn in de jaren daarna ook nog eens verdwenen. Tegenwoordig mogen twee mannen of twee vrouwen ook een huwelijk aangaan en een vrouw en een man een geregistreerd partnerschap.

Dan is er nog de samenlevingsovereenkomst. In een samenlevingsovereenkomst spreken twee mensen af dat zij hun samenwonen een officieel tintje geven en de vermogensrechtelijke gevolgen van het samenwonen vastleggen.

Dit ziet dan met name op de aanwijzing tot rechthebbende voor het partnerpensioen en het verblijvensbeding waardoor gemeenschappelijke spullen (zoals vaak een huis) bij het overlijden van de een naar de ander gaan.

Met een samenlevingsovereenkomst ben je echter niet automatisch elkaars erfgenaam, dat is weer wel zo als men een huwelijk of een geregistreerd partnerschap aangaat. Vindt men elkaar niet meer aardig, dan is een samenlevingsovereenkomst overigens wel weer sneller ontbonden dan dat een echtscheiding of een ontbinding van het geregistreerd partnerschap is geregeld. Maar bij een samenlevingsovereenkomst heeft de een geen recht op het opgebouwde pensioen van de ander. Dat kan bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap weer anders zijn. Bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap is er eventueel een wettelijke alimentatieverplichting voor de partners jegens elkaar.

U ziet het al, de diverse mogelijkheden hebben verschillende gevolgen, ook op het fiscale vlak. En dan is in deze column nog niet eens alles verteld. Wilt u meer weten? Dan kunt u contact met ons opnemen.

Elke maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een gratis spreekuur op het kantoor in Boxmeer. Als u hiervan gebruik wil maken, verzoeken wij u telefonisch een afspraak te maken. Voorts is er elke eerste en derde maandag van de maand van 17.00 uur tot 18.30 uur een gratis spreekuur in MFC Oelbroeck aan de Breestraat 1d in Sint Anthonis. U hoeft hiervoor géén afspraak te maken.

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
Telefoon: 0485-573472

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer