Manieren van samenleven, welke mogelijkheden zijn er?

Redelijk vaak wordt mij gevraagd: wat is het verschil tussen een samenlevingsovereenkomst en een huwelijk?

Ik antwoord dan altijd dat er veel verschillen zijn en dat daar ook nog een extra variant bij komt, namelijk het geregistreerd partnerschap. Dit geregistreerd partnerschap is in 1998 in de wet gekomen als optie voor mensen van gelijk geslacht. Twee mannen of twee vrouwen konden (in plaats van een huwelijk) een geregistreerd partnerschap sluiten. De rechtsgevolgen van het geregistreerd partnerschap waren bijna helemaal hetzelfde als bij een huwelijk en de paar kleine verschillen die er waren zijn in de jaren daarna ook nog eens verdwenen. Tegenwoordig mogen twee mannen of twee vrouwen ook een huwelijk aangaan en een vrouw en een man een geregistreerd partnerschap.

Dan is er nog de samenlevingsovereenkomst. In een samenlevingsovereenkomst spreken twee mensen af dat zij hun samenwonen een officieel tintje geven en de vermogensrechtelijke gevolgen van het samenwonen vastleggen.

Dit ziet dan met name op de aanwijzing tot rechthebbende voor het partnerpensioen en het verblijvensbeding waardoor gemeenschappelijke spullen (zoals vaak een huis) bij het overlijden van de een naar de ander gaan.

Met een samenlevingsovereenkomst ben je echter niet automatisch elkaars erfgenaam, dat is weer wel zo als men een huwelijk of een geregistreerd partnerschap aangaat. Vindt men elkaar niet meer aardig, dan is een samenlevingsovereenkomst overigens wel weer sneller ontbonden dan dat een echtscheiding of een ontbinding van het geregistreerd partnerschap is geregeld. Maar bij een samenlevingsovereenkomst heeft de een geen recht op het opgebouwde pensioen van de ander. Dat kan bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap weer anders zijn. Bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap is er eventueel een wettelijke alimentatieverplichting voor de partners jegens elkaar.

U ziet het al, de diverse mogelijkheden hebben verschillende gevolgen, ook op het fiscale vlak. En dan is in deze column nog niet eens alles verteld. Wilt u meer weten? Dan kunt u contact met ons opnemen.

Elke maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een gratis spreekuur op het kantoor in Boxmeer. Als u hiervan gebruik wil maken, verzoeken wij u telefonisch een afspraak te maken. Voorts is er elke eerste en derde maandag van de maand van 17.00 uur tot 18.30 uur een gratis spreekuur in MFC Oelbroeck aan de Breestraat 1d in Sint Anthonis. U hoeft hiervoor géén afspraak te maken.

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
Telefoon: 0485-573472

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer

 • Zijn huwelijkse voorwaarden vanaf 1 januari 2018 nog nodig?

  Vanaf 1 januari 2018 is het huwelijksgoederenstelsel in Nederland gewijzigd.
  d.d. 01-04-2019

 • Ook voor jongeren is goed regelen van belang.

  Veel jongeren staan er niet bij stil om zaken goed te regelen als zij gaan trouwen of gaan samenwonen.
  d.d. 25-03-2019

 • Heb maar gezond wantrouwen!

  Onlangs moest de rechter over het navolgende een oordeel geven. Oma was overleden. Volgens het testament waren enkele neven en nichten erfgenaam...
  d.d. 04-03-2019

 • Welke vragen worden een notaris zoal gesteld?

  Op het notariskantoor krijgen wij veel telefoontjes met vragen. Een aantal van die vragen worden hier aan de orde gesteld.
  d.d. 26-02-2019

 • Kleed je niet uit voordat je naar bed gaat !

  Regelmatig merk ik dat ouders schenkingen hebben gedaan aan kinderen en later zelf geld te kort komen. Onlangs had ik een bespreking en hoorde het volgende...
  d.d. 08-02-2019

 • Een erfenis? Een ellende!

  Als het vroeger regende zei mijn oma nog wel eens: "Mooi weer om een erfenis te verdelen!". Inderdaad, mits er iets te verdelen is...
  d.d. 16-01-2019

 • Niet te snel verwerpen

  Onlangs hoorde ik het volgende. Een hoogbejaarde vrouw was overleden. Zij was niet getrouwd, had geen kinderen en had verder weinig contact met de familie.
  d.d. 21-12-2018

 • Gelukkig was er het juiste testament

  Onlangs gebeurde het volgende: Een vrouw kwam te overlijden. Als haar enige erfgenamen liet zij haar man (60 jaar oud) en drie kinderen achter.
  d.d. 07-12-2018

 • Het juiste testament scheelt flink wat belasting!

  Laatst kwamen mensen bij mij aan om eens te laten nakijken of het door hun eerder opgestelde testament nog steeds goed was. Dit is gratis, ook als de testamenten door een andere notaris zijn opgesteld.
  d.d. 23-11-2018

 • Welke notaris kan ik kiezen?

  Als wij een lezing hebben gegeven krijgen we vaker de vraag: moet ik voor het maken van een nieuwe akte naar de notaris waar ik altijd ben geweest?
  d.d. 02-11-2018

 • Ademen of niet ademen, dat is de vraag!

  Er zit een groot verschil tussen een levenstestament en een testament. Dit verschil is het makkelijkste aan te duiden met de titel van dit artikel...
  dd: 05-10-2018

 • Valkuil bij overlijden langstlevende ouder

  Onlangs moest de rechter over het volgende een oordeel geven. Vader was overleden. Enkele jaren na vader overleed moeder. Zij hadden samen vier kinderen...
  d.d. 11-09-2018

 • Manieren van samenleven, welke mogelijkheden zijn er?

  Redelijk vaak wordt mij gevraagd: wat is het verschil tussen een samenlevingsovereenkomst en een huwelijk?
  d.d. 17-08-2018

 • Ik wil alle kinderen gelijk behandelen

  Man en vrouw gehuwd in gemeenschap van goederen hebben drie kinderen. Eén van de kinderen is voornemens een huis te kopen...
  d.d. 27-07-2018

 • Een sprookjesachtig testament!

  Een oom van mij maakt op verjaardagen altijd het flauwe grapje dat hij een sprookjeshuwelijk had, met de heks thuis! Maar soms wordt in testamenten de langstlevende ook echt als een heks behandeld...
  d.d. 29-06-2018