Meer financiële ruimte voor ouderen.

Jaren geleden was het gebruikelijk dat de mensen naar de bank gingen voor een zogenaamde "opeethypotheek".
Wat is dat?
Dit is een hypotheekvorm waarbij u de mogelijkheid heeft om tot een bepaald bedrag bij de bank geld te lenen. De over deze lening verschuldigde rente wordt bijgeschreven op de lening. Tot zekerheid voor de terugbetaling van de lening wordt hypotheek gevestigd op de woning ten behoeve van de bank.
U kunt op deze wijze bijvoorbeeld maandelijks een bedrag opnemen als aanvulling op uw inkomen of een opname doen voor bijvoorbeeld de aankoop van een auto.
De rente voor deze lening is niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Genoemde hypotheekvorm kwam de laatste jaren weinig voor. Tegenwoordig leest u wel vaker over deze hypotheekvorm. Bijvoorbeeld "overwaarde hypotheek".
Wat is dit?
Stel u heeft de hypotheekschuld op uw woning geheel of gedeeltelijk afgelost. Dus de woning is deels of helemaal hypotheek vrij. U heeft een AOW uitkering en een klein pensioentje. Wat zou het prettig zijn dat er wat meer inkomsten zijn, waardoor u meer bestedingsmogelijkheden heeft en het leven wat makkelijker wordt.

Een voordeel van deze hypotheekvorm is dat u het huis niet hoeft te verkopen om meer financiële ruimte te krijgen. Bij overlijden erven de kinderen/andere erfgenamen de woning met de hypotheekschuld daarop. Deze schuld wordt, nadat de woning is verkocht, betaald aan de bank.

Heeft u hierover nog vragen, dan helpen wij u graag.

Mr. Dré Teeuwen
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer

 

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer