Moet uw testament worden aangepast?

Volgens mij schreef Renate Rubinstein al: "De wereld bestaat uit twee groepen mensen: zij die hun kinderen en kleinkinderen iets willen nalaten en zij die van hun ouders en grootouders iets willen erven."

Hoe dan ook: het erfrecht spreekt bij velen tot de verbeelding.

Ook onze beroepsorganisatie heeft de slogan "Wat is uw testamentmoment?"
gelanceerd om mensen te laten nadenken over hun testament.

"Geldt dat dan ook voor mij?" zult u zich afvragen. Dat is niet direct zo te zeggen. Het hangt af van uw situatie of een testament nodig is.

Als u geen testament heeft gemaakt, regelt de wet wie uw vermogen krijgt. Dat kan soms ongewenste gevolgen hebben.

Bijvoorbeeld bij een alleenstaande man of vrouw die de meeste van zijn neefjes of nichtjes al in geen jaren heeft gezien en een petekind heeft die juist met heel veel zaken geholpen heeft. Als die man of vrouw geen testament maakt om dat petekind tot erfgenaam te benoemen, krijgt het hulpvaardige petekind niets en gaat alles naar de familie die zich niet om de overledene bekommerde.

Toegegeven, dat petekind kan ook druk uitgeoefend hebben om het testament op te laten maken. Dat komt helaas ook voor. In een bespreking proberen we dus ook altijd te controleren of iemand uit vrije wil handelt of onder druk is gezet.

Maar een testament kan ook fiscale voordelen met zich mee brengen en de benoeming van een executeur (dat is iemand die de nalatenschap afwikkelt) kan er vaak voor zorgen dat een nalatenschap veel eenvoudiger af te wikkelen is.

Tot slot kan het zo zijn dat uw situatie gewijzigd is waardoor uw eerder opgemaakte testament niet meer aan uw wensen voldoet.

Er kunnen dus diverse redenen zijn om een testament op te maken of te wijzigen. Mocht u hier meer over willen weten? Neem gerust contact met ons op! Wij kunnen in een gesprek met u doornemen welke (financiële) gevolgen optreden als u komt te overlijden. Zijn die gevolgen niet naar uw zin, dan kunnen we met u kijken wat er eventueel gedaan kan worden om die gevolgen te veranderen.

Kijk voor ons gratis spreekuur op onze website: www.notaristeeuwen.nl.
 

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
 

 

 

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer