"Niet mee bemoeien, notaris. Gewoon tekenen! Zo wil ik het!"

Dat zijn de instructies van de man die voor me zit. Hij wil zijn testament aanpassen en twee nichten eruit halen, zodat hun broers (dus zijn neven) als enige erfgenamen alles krijgen na zijn dood. Ik twijfel een beetje of het inderdaad zo is dat de man vóór mij dit inderdaad zo zelf wil. De manier waarop hij namelijk de neven ophemelt en afgeeft op zijn nichten geeft mij het onbehaaglijke gevoel dat iemand hem heeft ingefluisterd om zijn testament aan te passen.

En dat is voor mij nu net het dilemma: wil deze man inderdaad echt zélf zijn testament wijzigen en de nichtjes schrappen, of is dit onder druk van de neven?

De Nederlandse wet kent zogeheten testeervrijheid. Iedereen mag een testament opmaken zonder dat anderen zich daar mee bemoeien of inzicht in
hebben.

Een notaris moet in dergelijke situaties zorgvuldig nagaan of de persoon die een testament opmaakt niet alleen weet wat hij doet maar ook of de persoon door niemand onder druk is gezet.

In dit geval blijkt uit de controlevragen die ik stel absoluut dat de man bij mij aan tafel weet wat hij doet. De twijfel die ik heb of zijn wensen inderdaad zonder druk en in vrijheid tot stand zijn gekomen, blijft echter aanwezig. Misschien hebben de neven hem inderdaad beïnvloed, tegelijkertijd mogen mensen natuurlijk luisteren naar wie zij maar willen. Tot slot heeft de man ook zélf contact opgenomen met het kantoor om de afspraak te maken en is hij helemaal alleen naar het kantoor gekomen.

Een dilemma dus. Maar omdat duidelijk blijkt dat meneer wel degelijk weet wat hij doet en omdat hij bij zijn standpunt blijft, stel ik het testament op zoals hij dat aangeeft.

Het concept van de akte wordt verstuurd en anderhalve week later wordt het gepasseerd. Bij zijn overlijden zal zijn volledige vermogen naar de gemelde neven gaan. De nichten zullen niets krijgen.

Hij is tevreden en zegt dat hij het opgestelde concept-testament aan niemand heeft laten lezen. Ik neem het maar voor kennisgeving aan.

Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact op of kijk voor ons gratis spreekuur op onze website: www.notaristeeuwen.nl.

 

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
telefoon: 0485 - 573472

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer