Nieuwe partner moest erfdelen kinderen uitbetalen

Er zijn steeds meer ‘samengestelde gezinnen’. Dit zijn gezinnen waarbij de partners kinderen hebben uit eerdere relaties. Bij samengestelde gezinnen is het altijd van belang om zaken goed te regelen. Vaak realiseert men zich niet welke problemen kunnen ontstaan als zaken niet goed zijn geregeld.

Wanneer een eerdere relatie is geëindigd door overlijden, dan hebben kinderen vaak al vorderingsrechten, vanwege het overlijden van hun eerste ouder. In testamenten wordt meestal een ‘langstlevende’-regeling opgenomen. Als er geen testament is gemaakt en iemand gehuwd is of een geregistreerd partnerschap heeft, dan geldt tegenwoordig ook een wettelijke ‘langstlevende-regeling’ ten gunste van de langstlevende ouder.
Bij een langstlevende regeling erft de langstlevende ouder alle eigendommen en blijft hij/zij de erfdelen aan de kinderen schuldig. Zodra de langstlevende ouder komt te overlijden kunnen de kinderen dit erfdeel opeisen. Meestal is dit geen probleem, omdat de kinderen dan ook zelf de erfgenamen zijn van de langstlevende ouder. Echter, als er een nieuwe partner in het spel is ontstaan er vaak problemen.

Zo was er een echtpaar met drie kinderen. Vader kwam in 2011 te overlijden. Er was een langstlevende testament. Moeder bleef het erfdeel aan de kinderen schuldig. De kinderen moesten wachten tot moeder (de langstlevende ouder) kwam te overlijden. Toen moeder 10 jaar later kwam te overlijden was zij opnieuw getrouwd en had samen met haar nieuwe partner een huis gekocht. Moeder had haar testament niet meer aangepast, maar door het huwelijk gold weer een langstlevende regeling voor de nieuwe partner.

De nieuwe partner erfde alle eigendommen, maar werd ook aansprakelijk voor alle schulden van moeder. De nieuwe partner moest de schuldig gebleven erfdelen aan de kinderen uitbetalen. Deze waren opeisbaar geworden door het overlijden van moeder.
Uitbetaling was echter niet mogelijk omdat ‘al het vermogen in het huis vast zat’. De kinderen wilden niet langer wachten en schakelden een advocaat in. De nieuwe partner kon vanwege zijn leeftijd geen hypothecaire lening meer krijgen en moest noodgedwongen het huis verkopen om de erfdelen van de kinderen te kunnen uitbetalen.
 

mr. Floris van Hal
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer