Opgepast met een overbrugging!

Zoals u weet is er het een en ander veranderd op de huizenmarkt. De hypotheekrentes zijn fors gestegen en er wordt tegenwoordig niet meer standaard overboden.

Ook worden huizen tegenwoordig onder de vraagprijs verkocht.
Dat levert meestal geen problemen op, maar het is wel even opletten als de verkopers van die woning een overbruggingshypotheek hebben gevestigd.

Wanneer mensen een huis kopen willen banken vaak dat zij naast een hypotheek op de nieuw aan te kopen woning, ook een hypotheek vestigen op hun huidige woning. Dit wordt een overbruggingshypotheek genoemd en zorgt ervoor dat de overwaarde die in die woning aanwezig is, aan de bank wordt uitgekeerd, zodat de uiteindelijke hypotheekschuld lager is.

Op zich een prima regeling, maar dat kan anders worden als een woning (fors) onder de vraagprijs wordt verkocht. Als de koopprijs lager wordt, wordt immers ook de verkoopopbrengst lager.

Stel: iemand heeft op zijn woning een overwaarde van € 150.000,-- en wil deze overwaarde meenemen naar de nieuwe hypotheek. Bij de financiering van de nieuwe woning wordt een overbruggingshypotheek gevestigd van € 150.000,--.

Er kan dan een probleem ontstaan als de betreffende woning voor minder wordt verkocht en er bijvoorbeeld “slechts” € 135.000,-- kan worden afgelost op de overbruggingshypotheek. Soms moeten mensen het verschil dan uit eigen zak bijpassen.

Kortom: houd een slag om de arm bij het berekenen van de overbruggingshypotheek, dat kan veel stress voorkomen. Leen dus niet het maximale bedrag bij een overbruggingshypotheek.

Heeft u hierover vragen of wilt u meer weten, dan kunt u contact met ons opnemen.
Elke maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een spreekuur op het kantoor in Boxmeer. Als u hiervan gebruik wil maken, verzoeken wij u telefonisch een afspraak te maken.

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer