Oppassen met zuiver aanvaarden!

In mijn agenda staat een bespreking met twee zussen. Moeder is onlangs overleden en er is nu een verklaring van erfrecht nodig.

Moeder was zoals we dat noemen de “langstlevende”. Vader is 6 jaar eerder overleden. Er zijn 3 kinderen, de beide zussen en een broer. De contacten onderling lopen niet echt lekker, ook omdat de broer 200 kilometer verderop woont.

De nalatenschap is niet moeilijk samengesteld, er is ruim € 60.000,-- op een bankrekening. Bij het gesprek komt er echter toch een mogelijke complicatie naar voren.

Toen vader overleed hadden de ouders samen € 220.000,-- aan spaargeld, ook omdat de woning kort daarvoor nog was verkocht.

De nalatenschap van vader was de helft daarvan, moeder en de drie kinderen erfden ieder € 27.500,--. Moeder kreeg als langstlevende alles en de kinderen hebben samen nu nog steeds € 82.500,-- van moeder tegoed.

Daardoor is de nalatenschap van moeder nu negatief. Er is weliswaar ruim € 60.000,-- op de bank maar er is voor € 82.500,-- aan schulden aan de kinderen.

De zussen willen dat geld naar zich toe halen zonder erfbelasting. Op zich correct maar toch moet ik ze waarschuwen. Als hun broer besluit om de nalatenschap van moeder beneficiair te aanvaarden, kan hij zijn volledige € 27.500,-- claimen en moeten zijn zussen de resterende € 32.500,-- verdelen.
Zij houden dan dus ieder maar € 16.250,-- over.    

Ik kan niet inschatten of de broer de nalatenschap zo zal aanvaarden, alleen waarschuwen. De zussen twijfelen. Moeten ze zelf dan ook de nalatenschap beneficiair aanvaarden? Maar dat brengt ook weer extra kosten en werkzaamheden met zich mee. Ook is het bedrag dat ze zouden kunnen verliezen aan hun broer in hun ogen nog wel te overzien.

De dames aanvaarden zuiver en wachten in spanning af welke keuze hun broer maakt.

Anderhalve week later blijkt dat hun broer toch ook zuiver heeft aanvaard en kunnen de kinderen de zaak met zijn drieën afwikkelen. Dit liep dus met een sisser af, maar het is wederom een reden om nooit zomaar een nalatenschap zuiver te aanvaarden.

Heeft u hierover vragen of wilt u meer weten, dan kunt u contact met ons opnemen.
Elke maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een spreekuur op het kantoor in Boxmeer. Als u hiervan gebruik wil maken, verzoeken wij u telefonisch een afspraak te maken.

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer