Overdracht binnen de familie, wat zijn de mogelijkheden en de valkuilen

Vorig jaar kwamen een man en zijn dochter bij mij langs.
De man wilde aan zijn dochter zijn huis verkopen voor €.280.000,--. De koopovereenkomst was al opgemaakt en ze verzochten mij de akte van levering op te stellen.

De WOZ waarde van de woning bleek €.340.000,--. Toen ik vroeg waarom het dan voor de lagere waarde werd overgedragen vertelden zij mij dat de dochter een voordeel moest hebben dat haar broer niet zou krijgen.
Daardoor ging er bij mij een alarmbelletje af. Op zich mag vader zijn huis natuurlijk verkopen aan wie hij wil en (min of meer) tegen de prijs die hij wil. Wel moet ik er zeker van zijn dat vader niet door de dochter onder druk is gezet.

Als ik vraag of dochter even de kamer wil verlaten blijft vader echter bij zijn standpunt. De zoon kijkt niet naar hem om, ze hebben elkaar sinds het overlijden van zijn vrouw acht jaar geleden niet meer gesproken. De dochter heeft in die tijd veel voor hem gedaan en doet dat nog steeds.

Ik adviseer vader vervolgens om een taxatierapport op te laten maken. Daar rolt dan waarschijnlijk een hogere waarde uit dan de bedoeling is, maar dat kan hij belastingvrij wegschenken door de grotere vrijstelling die voor de aankoop van de eigen woning geldt, aangezien de dochter nog geen veertig jaar is.

Tegelijkertijd kan de dochter altijd met dat taxatierapport aantonen aan haar broer dat zij de woning niet voor een te lage prijs heeft verkregen en tot slot is een taxatierapport ook een goede basis voor de afdracht van overdrachtsbelasting.

Een taxateur waardeert de woning op €.340.000,--. Hier wordt de woning ook voor overgedragen en daarover wordt ook overdrachtsbelasting betaald. De dochter krijgt €.60.000,-- geschonken, zonder dat zij daar schenkbelasting over hoeft af te dragen.

Zij heeft nu dus een voordeel dat haar broer niet krijgt. Vader bepaalt bij de schenking dat de dochter het voordeel bij zijn overlijden niet hoeft te verrekenen. Let wel: afhankelijk van hoeveel haar broer nog uit de nalatenschap ontvangt kan het echter zijn dat zij alsnog een gedeelte hiervan moet verrekenen met haar broer vanwege de legitieme portie.

Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op!

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
telefoon: 0485 - 573472

 

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer