Testamenten uitleggen, het blijft linke soep

 

Als ik mensen vraag of hun testament goed is geregeld, zeggen ze vaak schoorvoetend dat dit geregeld is toen hun kinderen werden geboren. Die kinderen wonen dan inmiddels al op zichzelf en hebben zelf weer kinderen. Toch is het verstandig om regelmatig uw testament te laten checken omdat omstandigheden veranderen. Laatst speelde bij de rechter iets dergelijks.

De moeder van de heer Janssen was overleden. Twee jaar voordat zij overleed was zij getrouwd met Piet. Moeder had 35 jaar geleden voor het laatst haar testament aangepast en daarin bepaald dat als zij na haar in het testament genoemde echtgenoot kwam te overlijden haar nalatenschap zou vererven volgens de wet.

Piet vond nu dat hij erfgenaam was, hij was immers de echtgenoot van de moeder van de heer Janssen en dus een van de wettelijke erfgenamen. De heer Janssen vond echter dat dit testament sloeg op haar toenmalige echtgenoot (zijn vader).

Piet voerde nog aan dat hij het testament had laten nakijken door een notaris en dat die schriftelijk had aangegeven dat Piet een van de erfgenamen was.

De rechtbank oordeelde echter dat Piet geen recht had op de erfenis, waarop Piet in beroep ging bij het gerechtshof. Ook daar viste Piet echter achter het net.

Het gerechtshof vond namelijk dat de verklaring van de notaris onvoldoende was om Piet tot erfgenaam te bestempelen, ook omdat deze notaris niet destijds het testament had opgesteld. Destijds was er een andere echtgenoot die beschermd moest worden in het testament. Het gezin van destijds stond daarbij centraal en daar was Piet niet bij betrokken. Het testament is wat het gerechtshof betreft duidelijk in haar bewoordingen en laat dus niet toe dat het op een andere wijze wordt uitgelegd.

Had dit voorkomen kunnen worden? Een nieuw testament had expliciet kunnen bepalen dat Piet erfgenaam was en dat de kinderen pas later aan bod zouden komen. Het is dus verstandig om regelmatig uw testament te laten checken, vooral bij grote veranderingen in uw leven.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Wij helpen u graag!

 

Elke maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een gratis spreekuur op het kantoor in Boxmeer. Als u hiervan gebruik wil maken, verzoeken wij u telefonisch een afspraak te maken. Voorts is er elke eerste en derde maandag van de maand van 17.00 uur tot 18.30 uur een gratis spreekuur in MFC Oelbroeck aan de Breestraat 1d in Sint Anthonis. U hoeft hiervoor géén afspraak te maken.

 

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer

Telefoon: 0485-573472

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer