Veel mensen wachten te lang met het maken van hun testament

Mensen schuiven het maken van een testament vaak ver voor zich uit. Eigenlijk is dat niet logisch, want vanaf de geboorte staat één ding vast: het leven houdt ook een keer op.
Te vaak komt het voor dat mensen te lang hebben gewacht. Men belt dan het notariskantoor met de mededeling dat iemand ernstig ziek is en dat er direct een notaris moet komen om een testament op te stellen.
De notaris gaat dan naar die persoon toe om te bespreken wat er in het testament moet komen te staan. Vervolgens stelt de notaris het testament op en daarna moet de persoon het testament ook nog in het bijzijn van de notaris ondertekenen. Alles met spoed.

Degene die stervende is moet dan snel allerlei lastige beslissingen nemen. Het is maar de vraag of dit nog lukt, want vaak zijn mensen erg vermoeid en versuft door medicijnen. Het komt voor dat mensen niet meer in staat zijn om hun wensen aan te geven. Dan is het te laat! Iemand die zijn wil niet meer kenbaar kan maken kan geen testament meer maken.

Zo werd ik laatst gebeld voor een spoedtestament. Een man woonde samen, maar had met zijn partner helemaal niets geregeld. Wanneer hij zou overlijden zou zijn partner dus niets erven.
Toen ik bij meneer aankwam lag hij te slapen. De verpleging probeerde hem nog wakker te maken, maar dit lukte niet. Ik ging onverrichter zake terug naar kantoor. Deze man is helaas nooit meer wakker geworden. Na zijn overlijden ging zijn hele erfenis naar drie neven in Australië die hem nog nooit hadden ontmoet.

mr. Floris van Hal
Notariskantoor Teeuwen, Boxmeer

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer