Vergeet niet op tijd te verdelen

Als mensen gaan samenwonen en een huis gaan kopen, gaan ze er natuurlijk in eerste instantie vanuit dat ze te zijner tijd dat huis weer samen verkopen en er in de tussentijd prettig samenwonen.

Helaas loopt dat soms anders. Als twee samenwoners niet meer samen willen wonen, moet de woning worden verkocht of aan een van hen worden toebedeeld.
Met dat toedelen aan een van de samenwoners moet niet al te lang worden gewacht, zo merkten twee van mijn cliënten.

Ze waren in goede harmonie uit elkaar gegaan, zij bleef in de gezamenlijke woning wonen, omdat ze er dichtbij werkte. Hij werkte ergens anders en kon daar een ander huis huren. Zij betaalde zelf de hypotheek en ze dachten er vooralsnog niet aan om de woning aan haar toe te delen.
Totdat hij zeven jaar later een nieuw huis wilde kopen en van de bank te horen kreeg dat hij pas een hypotheek kreeg als het oude huis op naam van zijn ex-partner zou komen te staan.

De vrouw overlegde met de bank die een hypotheek op de woning had en mocht deze alleen voortzetten. Men kwam vervolgens bij mij om een akte van verdeling op te laten stellen. Uiteraard is dat mogelijk, er kwam alleen wel een fiscale tegenvaller voor mevrouw opduiken.

Als een woning van voormalige samenwoners aan een van hen wordt toebedeeld, verleent de fiscus een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Dan is echter wel verplicht dat de woning binnen twee jaar na het einde van de samenwoning aan een van de samenwoners wordt toebedeeld. Dat was hier niet het geval. De vrouw moest dus twee procent overdrachtsbelasting betalen over de helft van de huidige waarde van de woning. Die waarde was nu door de ontwikkelingen op de woningmarkt ook nog eens fors hoger dan zeven jaar geleden.

Indien samenwoners uit elkaar gaan, moeten ze er dus voor zorgen dat zij binnen twee jaar de woning aan een van hen toedelen, om zo extra belasting te voorkomen.

Heeft u hierover vragen of wilt u meer weten, dan kunt u contact met ons opnemen.
Elke dinsdag van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een spreekuur op het kantoor in Boxmeer. Als u hiervan gebruik wil maken, verzoeken wij u telefonisch een afspraak te maken.

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
 

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer