Wanneer moet een levenstestament werken/in gaan?

Het levenstestament wordt steeds populairder. Volgens mij terecht want het geeft iemand de mogelijkheid om de regie in eigen hand te houden als zij zelf niet meer kunnen handelen. Doordat zij iemand aanwijzen die voor hen beslissingen mag nemen als zij dat zelf niet meer kunnen, worden de nodige moeilijkheden voorkomen.

Wel moet men goed nadenken bij het opstellen van een levenstestament over de vraag wanneer deze volmacht in het levenstestament van toepassing moet zijn.

Echtparen met kinderen wijzen vaak eerst elkaar aan als gevolmachtigde en daarna de kinderen.
De volmacht aan elkaar gaat meestal per direct in, maar bij de volmacht aan de kinderen komt er soms enige twijfel naar voren. Natuurlijk is er vertrouwen in de kinderen, maar men wil ook niet gelijk de kinderen "aan het roer hebben".
Men regelt dan dat de volmacht pas ingaat nadat een onafhankelijke arts heeft aangegeven dat vader of moeder zelf niet meer zijn of haar belangen kan behartigen.

Deze artsenverklaring brengt kosten met zich mee, maar alleen dan kunnen we er zeker van zijn dat de gevolmachtigde bevoegd is om namens vader of moeder te handelen. En omdat er soms zeer verregaande zaken worden geregeld in een levenstestament moet absoluut vaststaan dat de gevolmachtigde mag handelen.

Bij dit soort zaken roept ons kantoor de hulp in van een organisatie van specialisten in bijvoorbeeld ouderengeneeskunde. Die komen bij de mensen thuis en beoordelen daar of men nog de eigen belangen kan behartigen. Ons kantoor ontvangt vervolgens hun nota, die wij doorsturen naar de cliënt, zelf berekenen we daar geen kosten voor.

Dat levert soms vragen op, zoals laatst bij een bankmedewerker die mij belde en zei dat hij van de cliënt gehoord had dat we daar zoveel voor rekenden en waarom dat was. Gelukkig kon ik het uitleggen en zou de bankmedewerker dit nog navragen bij zijn cliënt.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Wij helpen u graag!

 

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
Telefoon: 0485-573472

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer