Wanneer moet een levenstestament werken/in gaan?

Het levenstestament wordt steeds populairder. Volgens mij terecht want het geeft iemand de mogelijkheid om de regie in eigen hand te houden als zij zelf niet meer kunnen handelen. Doordat zij iemand aanwijzen die voor hen beslissingen mag nemen als zij dat zelf niet meer kunnen, worden de nodige moeilijkheden voorkomen.

Wel moet men goed nadenken bij het opstellen van een levenstestament over de vraag wanneer deze volmacht in het levenstestament van toepassing moet zijn.

Echtparen met kinderen wijzen vaak eerst elkaar aan als gevolmachtigde en daarna de kinderen.
De volmacht aan elkaar gaat meestal per direct in, maar bij de volmacht aan de kinderen komt er soms enige twijfel naar voren. Natuurlijk is er vertrouwen in de kinderen, maar men wil ook niet gelijk de kinderen "aan het roer hebben".
Men regelt dan dat de volmacht pas ingaat nadat een onafhankelijke arts heeft aangegeven dat vader of moeder zelf niet meer zijn of haar belangen kan behartigen.

Deze artsenverklaring brengt kosten met zich mee, maar alleen dan kunnen we er zeker van zijn dat de gevolmachtigde bevoegd is om namens vader of moeder te handelen. En omdat er soms zeer verregaande zaken worden geregeld in een levenstestament moet absoluut vaststaan dat de gevolmachtigde mag handelen.

Bij dit soort zaken roept ons kantoor de hulp in van een organisatie van specialisten in bijvoorbeeld ouderengeneeskunde. Die komen bij de mensen thuis en beoordelen daar of men nog de eigen belangen kan behartigen. Ons kantoor ontvangt vervolgens hun nota, die wij doorsturen naar de cliënt, zelf berekenen we daar geen kosten voor.

Dat levert soms vragen op, zoals laatst bij een bankmedewerker die mij belde en zei dat hij van de cliënt gehoord had dat we daar zoveel voor rekenden en waarom dat was. Gelukkig kon ik het uitleggen en zou de bankmedewerker dit nog navragen bij zijn cliënt.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Wij helpen u graag!

 

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
Telefoon: 0485-573472

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer

 • Liefde maakt blind!

  Onlangs moest de rechter over het volgende oordelen. Man en vrouw traden in het huwelijk en hadden vooraf huwelijkse voorwaarden gemaakt.
  d.d. 17-05-2019

 • Een redelijke uitleg van de rampenclausule

  Wat betekent de rampenclausule in het erfrecht?
  d.d. 29-04-2019

 • Wel of niet getekend, dat is de vraag!

  Sommige cliënten blijven langer in je gedachten dan anderen. Helaas vaak omdat hun situatie zo droevig was.
  d.d. 22-04-2019

 • Zijn huwelijkse voorwaarden vanaf 1 januari 2018 nog nodig?

  Vanaf 1 januari 2018 is het huwelijksgoederenstelsel in Nederland gewijzigd.
  d.d. 01-04-2019

 • Ook voor jongeren is goed regelen van belang.

  Veel jongeren staan er niet bij stil om zaken goed te regelen als zij gaan trouwen of gaan samenwonen.
  d.d. 25-03-2019

 • Heb maar gezond wantrouwen!

  Onlangs moest de rechter over het navolgende een oordeel geven. Oma was overleden. Volgens het testament waren enkele neven en nichten erfgenaam...
  d.d. 04-03-2019

 • Welke vragen worden een notaris zoal gesteld?

  Op het notariskantoor krijgen wij veel telefoontjes met vragen. Een aantal van die vragen worden hier aan de orde gesteld.
  d.d. 26-02-2019

 • Kleed je niet uit voordat je naar bed gaat !

  Regelmatig merk ik dat ouders schenkingen hebben gedaan aan kinderen en later zelf geld te kort komen. Onlangs had ik een bespreking en hoorde het volgende...
  d.d. 08-02-2019

 • Een erfenis? Een ellende!

  Als het vroeger regende zei mijn oma nog wel eens: "Mooi weer om een erfenis te verdelen!". Inderdaad, mits er iets te verdelen is...
  d.d. 16-01-2019

 • Niet te snel verwerpen

  Onlangs hoorde ik het volgende. Een hoogbejaarde vrouw was overleden. Zij was niet getrouwd, had geen kinderen en had verder weinig contact met de familie.
  d.d. 21-12-2018

 • Gelukkig was er het juiste testament

  Onlangs gebeurde het volgende: Een vrouw kwam te overlijden. Als haar enige erfgenamen liet zij haar man (60 jaar oud) en drie kinderen achter.
  d.d. 07-12-2018

 • Het juiste testament scheelt flink wat belasting!

  Laatst kwamen mensen bij mij aan om eens te laten nakijken of het door hun eerder opgestelde testament nog steeds goed was. Dit is gratis, ook als de testamenten door een andere notaris zijn opgesteld.
  d.d. 23-11-2018

 • Welke notaris kan ik kiezen?

  Als wij een lezing hebben gegeven krijgen we vaker de vraag: moet ik voor het maken van een nieuwe akte naar de notaris waar ik altijd ben geweest?
  d.d. 02-11-2018

 • Ademen of niet ademen, dat is de vraag!

  Er zit een groot verschil tussen een levenstestament en een testament. Dit verschil is het makkelijkste aan te duiden met de titel van dit artikel...
  dd: 05-10-2018

 • Valkuil bij overlijden langstlevende ouder

  Onlangs moest de rechter over het volgende een oordeel geven. Vader was overleden. Enkele jaren na vader overleed moeder. Zij hadden samen vier kinderen...
  d.d. 11-09-2018