Was er maar een levenstestament gemaakt

Onlangs werd een man,  85 jaar oud en weduwnaar,  wegens dementie opgenomen in een verzorgingshuis. Hij had geen kinderen of kleinkinderen.
Zijn vrouw was 10 jaar geleden overleden. Hij had een eigen huis en een flinke spaarpot. Er was geen levenstestament.

Wie regelt nu alles?
De broers en zussen waren overleden met achterlating van afstammelingen (neven en nichten).
De neven en nichten konden onderling geen overeenstemming bereiken over wie de financiële zaken en de verkoop van de woning van oom ging regelen.

Zoals u wellicht weet is het in Nederland zo geregeld dat een dement persoon wilsonbekwaam is. Deze kan dan bijvoorbeeld zijn/haar huis niet zelf meer verkopen, er moet dan een bewindvoerder worden benoemd door de kantonrechter.

Door de ruzie van de neven en nichten stond het huis 2 jaar leeg en raakte onderkomen.

Hoe had dit voorkomen kunnen worden?
De man had een levenstestament bij de notaris kunnen maken waarin hij bijvoorbeeld één of enkele van de neven/nichten tot zijn gevolmachtigde had benoemd om de financiële zaken en de verkoop van het huis te regelen. Dan was er geen ruzie geweest en had het huis tijdig verkocht kunnen worden.
Helaas wacht men te vaak met het tijdig regelen van de financiële zaken bij wilsonbekwaamheid. Door dit tijdig te doen kunt u het nodige geld besparen. Voorkom dat teveel geld naar de verzorgingsinstelling of de belasting gaat.

Heeft u hierover nog vragen, dan helpen wij u graag.

Mr. Dré Teeuwen
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer