Wat moeten kinderloze echtparen regelen?

In onze columns schrijven wij vaak over de rechten van kinderen in het erfrecht. Maar er zijn natuurlijk ook echtparen die geen kinderen hebben. Vaak hoor ik de opmerking: “Wij zijn getrouwd en hebben geen kinderen, dan hoeven wij toch niets te regelen?”
Als er geen kinderen zijn is het juist belangrijk om een aantal zaken goed te regelen. Het gaat dan vooral om de situatie dat de laatste van beiden zou overlijden, of als een van beiden wilsonbekwaam zou worden.

Wanneer uw getrouwd bent (of geregistreerd als partner) dan bepaalt de wet dat uw partner automatisch erfgenaam is. Echter, als de laatste van beiden overlijdt, dan erven alleen de bloedverwanten van deze persoon. De erfenis gaat dan naar de ouders, broers en zussen van de laatst overgebleven echtgenoot.
In een testament kan worden geregeld dat beide families erven. Dan maakt het niet meer uit wie van beiden als laatste overblijft. Het is ook mogelijk om andere personen als erfgenaam aan te wijzen.
Verder is het ook verstandig om een executeur aan te wijzen die kan zorgen van de afhandeling van de nalatenschap. Als er geen executeur is dan moeten alle erfgenamen samen de afhandeling doen. Dit kan een probleem zijn als er tussen de erfgenamen ruzie ontstaat, of als een erfgenaam wilsonbekwaam is. (Bijvoorbeeld als een broer of zus dement is.)

Als een van beide echtgenoten zelf wilsonbekwaam wordt dan ontstaat er ook een probleem. Echtgenoten zijn niet automatisch gemachtigd om alles voor elkaar te regelen. Als één van beiden dement is en de ander het huis wil verkopen, dan kan dit niet zomaar. De demente echtgenoot moet dan via de rechter onder bewind worden gesteld en de rechter moet toestemming geven voor de verkoop.
Dit kunt u voorkomen door elkaar een machtiging te verlenen in een levenstestament. Deze machtiging treedt in werking bij wilsonbekwaamheid en zorgt ervoor dat de andere echtgenoot zelfstandig alle zaken kan blijven regelen. Hierdoor is het eenvoudiger om alle zaken zelf te kunnen regelen en wordt u niet afhankelijk van de beslissing van een rechter.

mr. Floris van Hal
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer