Wat te doen met de antieke kast?

In uw testament wijst u in ieder geval altijd aan wie uw erfgenamen zijn. Deze personen of goede doelen erven bij uw overlijden uw vermogen, of dat nu positief is of negatief.

Maar wat moet er gebeuren als u bepaalde spullen aan bepaalde personen na wil laten, terwijl daarnaast deze mensen niet de rest van het vermogen moeten krijgen? Of een vrouw heeft vier dochters die haar erfgenamen zijn, maar slechts één van hen moet de parelketting van moeder krijgen?

Legaat

In dat soort gevallen moeten we gaan werken met een zogeheten legaat. Veel testamenten bevatten dan ook legaten aan sommige familieleden, goede doelen of anderen.

Vaak zien deze legaten op bijzondere spullen (zoals een antiek schilderij of sieraden), maar ook wordt er wel een vast bedrag in contanten toegekend.

Maar wat kan je doen als het schilderij of de sieraden niet meer aanwezig zijn?

Helaas vrij weinig, als een legaat niet meer aanwezig is, kan het niet worden afgegeven en heeft de betreffende persoon pech.
Dus als Jan in een testament heeft bepaald dat de antieke stoel naar Piet gaat, dan mag Jan zolang hij leeft de stoel nog weggeven of verkopen, Piet staat dan na het overlijden met lege handen.
 
Maar stel nu dat Piet er niet meer is als Jan overlijdt? Normaal gesproken behoort het legaat dan gewoon tot de erfenis en is de stoel voor de erfgenamen. Wel kan Jan bepalen dat het legaat met plaatsvervulling is. Dan ontvangen de kinderen van Piet de stoel.

Tot slot nog enkele bijzondere legaten: het legaat van de kat of de hond. U kunt in een testament bepalen dat uw geliefde huisdier aan iemand wordt nagelaten die er verder goed voor moet zorgen. Om zeker te zijn dat de poes Molly of de hond Santos wel de juiste verzorging krijgt na uw overlijden, worden dan veelal ook bepaalde financiële regelingen getroffen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Wij helpen u graag!

 

Elke maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een gratis spreekuur op het kantoor in Boxmeer. Als u hiervan gebruik wil maken, verzoeken wij u telefonisch een afspraak te maken. Voorts is er elke eerste en derde maandag van de maand van 17.00 uur tot 18.30 uur een gratis spreekuur in MFC Oelbroeck aan de Breestraat 1d in Sint Anthonis. U hoeft hiervoor géén afspraak te maken.

 

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
Telefoon: 0485-573472

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer