Weer huwelijkse voorwaarden

Bij het passeren van de akte merkt de aanwezige meneer op dat er iets niet klopt in de akte. Nu probeer ik dat zo veel mogelijk te voorkomen maar, zoals overal, worden er ook bij ons helaas wel eens fouten gemaakt.

In de akte staat vermeld dat meneer getrouwd is op huwelijkse voorwaarden. Meneer zegt echter dat dit absoluut niet het geval is, de eerste keer alleen.

Ik spits mijn oren bij de woorden “de eerste keer alleen” en vraag hem of hij hertrouwd is met een ander. Hij antwoordt dat hij hertrouwd is met dezelfde persoon en dat ze voor het tweede huwelijk niet bij de notaris geweest zijn omdat ze dat niet meer nodig vonden.

Ik kan hem uitleggen dat de akte in dat geval niet fout is. Als twee mensen met elkaar hertrouwen, is automatisch het oude huwelijksgoederenstelsel weer van toepassing.

Meneer is dus toch weer op huwelijkse voorwaarden gehuwd. Als hij dat niet wenst, moeten er andere huwelijkse voorwaarden worden gemaakt. Eigenlijk wil meneer dat wel want alles moet van hen samen worden. Omdat mevrouw er nu niet bij is wordt er een vervolgafspraak gemaakt om de huwelijkse voorwaarden op te heffen.

Ik vertel hem dat hij na die akte nog steeds op huwelijkse voorwaarden getrouwd blijft, alleen dat die huwelijkse voorwaarden inhouden dat ze alles samen delen.

Hij antwoordt: “Dan is dat maar zo notaris, maar ik wil ze sowieso wijzigen! Tot over drie weken!”

Heeft u hierover vragen of wilt u meer weten, dan kunt u contact met ons opnemen.
Elke maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een spreekuur op het kantoor in Boxmeer. Als u hiervan gebruik wil maken, verzoeken wij u telefonisch een afspraak te maken.
 

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer