Wel of niet getekend, dat is de vraag!

Sommige cliënten blijven langer in je gedachten dan anderen. Helaas vaak omdat hun situatie zo droevig was.

Zo ook een dame die enkele jaren geleden bij mij langs kwam. Haar vriend was overleden en ze wilde weten wat ze nu moest doen. Tijdens het gesprek kwam naar voren dat het huis waarin ze woonde op naam stond van haar overleden vriend en dat ze niet getrouwd waren. Ik begon me al een beetje zorgen te maken of mevrouw dan wel in het huis zou kunnen blijven wonen en vroeg of er een samenlevingscontract of een testament opgemaakt was.

Mevrouw antwoordde daarop bevestigend. Mijn opluchting was echter snel weer weg toen ze uit haar tas concept-akten haalde met daarop twee handtekeningen.
Ik vroeg haar of er ook officiële stukken waren. Ze zei echter dat dit de stukken waren die de andere notaris hen destijds gestuurd had.

Deze stukken hadden ze samen getekend en in de kast gelegd, ervan uitgaande dat hiermee alles geregeld was. Van de notaris hadden ze daarna niets meer gehoord en bovendien ook geen rekening gekregen. Dat kantoor was nu opgehouden te bestaan, dus kwam ze bij ons.

Helaas voor haar konden de getekende concept-akten haar niet verder helpen, ze waren niet door een notaris ondertekend en waren daardoor niet geldig.

De nalatenschap van meneer werd nu geregeld door de wet; zijn zusters zouden alles erven. En u raadt het al: deze zusters konden hun schoonzuster niet luchten of zien!

Zij vonden dat het huis verkocht moest worden om de erfbelasting te betalen (waar ze op zich ook gelijk in hadden) en "dat mens", zoals ze de vriendin van hun broer aanduiden moest eruit en wel snel.

Gelukkig voor mevrouw vond zij redelijk snel een huis (de woningnood was toen nog niet zo hoog als nu) en kon ze verder met haar leven.

Zorg ervoor dat dit u niet overkomt, bedenk dat notariële akten altijd door u bij de notaris moeten worden getekend. Pas dan zijn ze van kracht. In onze brieven waarmee we concept-akten versturen doen we vaak een voorstel voor een afspraak die als dit niet uitkomt verzet kan worden. Mocht dit bij u niet zo zijn, bel dan zelf uw notaris!

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
 

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer

 • Liefde maakt blind!

  Onlangs moest de rechter over het volgende oordelen. Man en vrouw traden in het huwelijk en hadden vooraf huwelijkse voorwaarden gemaakt.
  d.d. 17-05-2019

 • Een redelijke uitleg van de rampenclausule

  Wat betekent de rampenclausule in het erfrecht?
  d.d. 29-04-2019

 • Wel of niet getekend, dat is de vraag!

  Sommige cliënten blijven langer in je gedachten dan anderen. Helaas vaak omdat hun situatie zo droevig was.
  d.d. 22-04-2019

 • Zijn huwelijkse voorwaarden vanaf 1 januari 2018 nog nodig?

  Vanaf 1 januari 2018 is het huwelijksgoederenstelsel in Nederland gewijzigd.
  d.d. 01-04-2019

 • Ook voor jongeren is goed regelen van belang.

  Veel jongeren staan er niet bij stil om zaken goed te regelen als zij gaan trouwen of gaan samenwonen.
  d.d. 25-03-2019

 • Heb maar gezond wantrouwen!

  Onlangs moest de rechter over het navolgende een oordeel geven. Oma was overleden. Volgens het testament waren enkele neven en nichten erfgenaam...
  d.d. 04-03-2019

 • Welke vragen worden een notaris zoal gesteld?

  Op het notariskantoor krijgen wij veel telefoontjes met vragen. Een aantal van die vragen worden hier aan de orde gesteld.
  d.d. 26-02-2019

 • Kleed je niet uit voordat je naar bed gaat !

  Regelmatig merk ik dat ouders schenkingen hebben gedaan aan kinderen en later zelf geld te kort komen. Onlangs had ik een bespreking en hoorde het volgende...
  d.d. 08-02-2019

 • Een erfenis? Een ellende!

  Als het vroeger regende zei mijn oma nog wel eens: "Mooi weer om een erfenis te verdelen!". Inderdaad, mits er iets te verdelen is...
  d.d. 16-01-2019

 • Niet te snel verwerpen

  Onlangs hoorde ik het volgende. Een hoogbejaarde vrouw was overleden. Zij was niet getrouwd, had geen kinderen en had verder weinig contact met de familie.
  d.d. 21-12-2018

 • Gelukkig was er het juiste testament

  Onlangs gebeurde het volgende: Een vrouw kwam te overlijden. Als haar enige erfgenamen liet zij haar man (60 jaar oud) en drie kinderen achter.
  d.d. 07-12-2018

 • Het juiste testament scheelt flink wat belasting!

  Laatst kwamen mensen bij mij aan om eens te laten nakijken of het door hun eerder opgestelde testament nog steeds goed was. Dit is gratis, ook als de testamenten door een andere notaris zijn opgesteld.
  d.d. 23-11-2018

 • Welke notaris kan ik kiezen?

  Als wij een lezing hebben gegeven krijgen we vaker de vraag: moet ik voor het maken van een nieuwe akte naar de notaris waar ik altijd ben geweest?
  d.d. 02-11-2018

 • Ademen of niet ademen, dat is de vraag!

  Er zit een groot verschil tussen een levenstestament en een testament. Dit verschil is het makkelijkste aan te duiden met de titel van dit artikel...
  dd: 05-10-2018

 • Valkuil bij overlijden langstlevende ouder

  Onlangs moest de rechter over het volgende een oordeel geven. Vader was overleden. Enkele jaren na vader overleed moeder. Zij hadden samen vier kinderen...
  d.d. 11-09-2018