Wel of niet getekend, dat is de vraag!

Sommige cliënten blijven langer in je gedachten dan anderen. Helaas vaak omdat hun situatie zo droevig was.

Zo ook een dame die enkele jaren geleden bij mij langs kwam. Haar vriend was overleden en ze wilde weten wat ze nu moest doen. Tijdens het gesprek kwam naar voren dat het huis waarin ze woonde op naam stond van haar overleden vriend en dat ze niet getrouwd waren. Ik begon me al een beetje zorgen te maken of mevrouw dan wel in het huis zou kunnen blijven wonen en vroeg of er een samenlevingscontract of een testament opgemaakt was.

Mevrouw antwoordde daarop bevestigend. Mijn opluchting was echter snel weer weg toen ze uit haar tas concept-akten haalde met daarop twee handtekeningen.
Ik vroeg haar of er ook officiële stukken waren. Ze zei echter dat dit de stukken waren die de andere notaris hen destijds gestuurd had.

Deze stukken hadden ze samen getekend en in de kast gelegd, ervan uitgaande dat hiermee alles geregeld was. Van de notaris hadden ze daarna niets meer gehoord en bovendien ook geen rekening gekregen. Dat kantoor was nu opgehouden te bestaan, dus kwam ze bij ons.

Helaas voor haar konden de getekende concept-akten haar niet verder helpen, ze waren niet door een notaris ondertekend en waren daardoor niet geldig.

De nalatenschap van meneer werd nu geregeld door de wet; zijn zusters zouden alles erven. En u raadt het al: deze zusters konden hun schoonzuster niet luchten of zien!

Zij vonden dat het huis verkocht moest worden om de erfbelasting te betalen (waar ze op zich ook gelijk in hadden) en "dat mens", zoals ze de vriendin van hun broer aanduiden moest eruit en wel snel.

Gelukkig voor mevrouw vond zij redelijk snel een huis (de woningnood was toen nog niet zo hoog als nu) en kon ze verder met haar leven.

Zorg ervoor dat dit u niet overkomt, bedenk dat notariële akten altijd door u bij de notaris moeten worden getekend. Pas dan zijn ze van kracht. In onze brieven waarmee we concept-akten versturen doen we vaak een voorstel voor een afspraak die als dit niet uitkomt verzet kan worden. Mocht dit bij u niet zo zijn, bel dan zelf uw notaris!

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
 

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer