Welke notaris kan ik kiezen?

Als wij een lezing hebben gegeven, krijgen we vaker de vraag: moet ik voor het maken van een nieuwe akte naar de notaris waar ik altijd ben geweest of mag ik ook een andere notaris kiezen?

Vóór 1999 was het zo dat een notaris uit Boxmeer geen akten mocht ondertekenen in bijvoorbeeld Gennep. Boxmeer viel toen onder het arrondissement 's-Hertogenbosch en Gennep viel onder het arrondissement Roermond. Tegenwoordig mag dat wel.

Vandaar dat wij tegenwoordig vanuit Boxmeer ook besprekingen hebben en akten ondertekenen in bijvoorbeeld Limburg bij de mensen thuis, of elders indien de mensen bijvoorbeeld slecht ter been zijn of ziek zijn. Ik zit dan vaak met de mensen aan de keukentafel om de wensen te bespreken. Dit is dan de vertrouwde omgeving waar de mensen zich prettig bij voelen en ikzelf ook.

U bent dus vrij om te gaan naar de notaris die u wenst. Ook als de akten bij uw eigen notaris liggen. Indien de akten die bij een andere notaris liggen nodig zijn voor het opmaken van een nieuwe akte, dan kunnen daarvoor de afschriften die u destijds van de notaris hebt ontvangen worden gebruikt. Ook kunnen akten worden opgevraagd bij het kadaster. Het kadaster is een openbaar register en daar kunnen de akten over levering van onroerend goed of het vestigen van een hypotheek worden ingezien en opgevraagd. Zo eenvoudig is het. U bepaalt waar u naar toe wilt gaan.

Indien er sprake is van een bouwproject, kun je meestal niet zelf de notaris kiezen. Bij een bouwproject, waarbij u een bouwperceel of een (in aanbouw zijnde) woning koopt, geschiedt de verkoop meestal vrij op naam. Dit betekent dat alle kosten van de overdracht, de notariskosten en de btw of overdrachtsbelasting, voor rekening van de verkoper komen.
De bouwondernemer kiest dan zelf de notaris (vaak de "projectnotaris" genoemd) die niet uw eigen notaris hoeft te zijn.

Heeft u voor de financiering van een aankoop in een bouwproject een hypotheek nodig dan staat het u ook weer vrij om contact op te nemen met de notaris naar uw keuze. Deze kan dan voor u de hypotheekakten verzorgen. De aankoop van de grond in het bouwproject wordt geregeld bij de projectnotaris.

Heeft u hierover nog vragen, dan helpen wij u graag.

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer

 • Zijn huwelijkse voorwaarden vanaf 1 januari 2018 nog nodig?

  Vanaf 1 januari 2018 is het huwelijksgoederenstelsel in Nederland gewijzigd.
  d.d. 01-04-2019

 • Ook voor jongeren is goed regelen van belang.

  Veel jongeren staan er niet bij stil om zaken goed te regelen als zij gaan trouwen of gaan samenwonen.
  d.d. 25-03-2019

 • Heb maar gezond wantrouwen!

  Onlangs moest de rechter over het navolgende een oordeel geven. Oma was overleden. Volgens het testament waren enkele neven en nichten erfgenaam...
  d.d. 04-03-2019

 • Welke vragen worden een notaris zoal gesteld?

  Op het notariskantoor krijgen wij veel telefoontjes met vragen. Een aantal van die vragen worden hier aan de orde gesteld.
  d.d. 26-02-2019

 • Kleed je niet uit voordat je naar bed gaat !

  Regelmatig merk ik dat ouders schenkingen hebben gedaan aan kinderen en later zelf geld te kort komen. Onlangs had ik een bespreking en hoorde het volgende...
  d.d. 08-02-2019

 • Een erfenis? Een ellende!

  Als het vroeger regende zei mijn oma nog wel eens: "Mooi weer om een erfenis te verdelen!". Inderdaad, mits er iets te verdelen is...
  d.d. 16-01-2019

 • Niet te snel verwerpen

  Onlangs hoorde ik het volgende. Een hoogbejaarde vrouw was overleden. Zij was niet getrouwd, had geen kinderen en had verder weinig contact met de familie.
  d.d. 21-12-2018

 • Gelukkig was er het juiste testament

  Onlangs gebeurde het volgende: Een vrouw kwam te overlijden. Als haar enige erfgenamen liet zij haar man (60 jaar oud) en drie kinderen achter.
  d.d. 07-12-2018

 • Het juiste testament scheelt flink wat belasting!

  Laatst kwamen mensen bij mij aan om eens te laten nakijken of het door hun eerder opgestelde testament nog steeds goed was. Dit is gratis, ook als de testamenten door een andere notaris zijn opgesteld.
  d.d. 23-11-2018

 • Welke notaris kan ik kiezen?

  Als wij een lezing hebben gegeven krijgen we vaker de vraag: moet ik voor het maken van een nieuwe akte naar de notaris waar ik altijd ben geweest?
  d.d. 02-11-2018

 • Ademen of niet ademen, dat is de vraag!

  Er zit een groot verschil tussen een levenstestament en een testament. Dit verschil is het makkelijkste aan te duiden met de titel van dit artikel...
  dd: 05-10-2018

 • Valkuil bij overlijden langstlevende ouder

  Onlangs moest de rechter over het volgende een oordeel geven. Vader was overleden. Enkele jaren na vader overleed moeder. Zij hadden samen vier kinderen...
  d.d. 11-09-2018

 • Manieren van samenleven, welke mogelijkheden zijn er?

  Redelijk vaak wordt mij gevraagd: wat is het verschil tussen een samenlevingsovereenkomst en een huwelijk?
  d.d. 17-08-2018

 • Ik wil alle kinderen gelijk behandelen

  Man en vrouw gehuwd in gemeenschap van goederen hebben drie kinderen. Eén van de kinderen is voornemens een huis te kopen...
  d.d. 27-07-2018

 • Een sprookjesachtig testament!

  Een oom van mij maakt op verjaardagen altijd het flauwe grapje dat hij een sprookjeshuwelijk had, met de heks thuis! Maar soms wordt in testamenten de langstlevende ook echt als een heks behandeld...
  d.d. 29-06-2018