Welke notaris kan ik kiezen?

Als wij een lezing hebben gegeven, krijgen we vaker de vraag: moet ik voor het maken van een nieuwe akte naar de notaris waar ik altijd ben geweest of mag ik ook een andere notaris kiezen?

Vóór 1999 was het zo dat een notaris uit Boxmeer geen akten mocht ondertekenen in bijvoorbeeld Gennep. Boxmeer viel toen onder het arrondissement 's-Hertogenbosch en Gennep viel onder het arrondissement Roermond. Tegenwoordig mag dat wel.

Vandaar dat wij tegenwoordig vanuit Boxmeer ook besprekingen hebben en akten ondertekenen in bijvoorbeeld Limburg bij de mensen thuis, of elders indien de mensen bijvoorbeeld slecht ter been zijn of ziek zijn. Ik zit dan vaak met de mensen aan de keukentafel om de wensen te bespreken. Dit is dan de vertrouwde omgeving waar de mensen zich prettig bij voelen en ikzelf ook.

U bent dus vrij om te gaan naar de notaris die u wenst. Ook als de akten bij uw eigen notaris liggen. Indien de akten die bij een andere notaris liggen nodig zijn voor het opmaken van een nieuwe akte, dan kunnen daarvoor de afschriften die u destijds van de notaris hebt ontvangen worden gebruikt. Ook kunnen akten worden opgevraagd bij het kadaster. Het kadaster is een openbaar register en daar kunnen de akten over levering van onroerend goed of het vestigen van een hypotheek worden ingezien en opgevraagd. Zo eenvoudig is het. U bepaalt waar u naar toe wilt gaan.

Indien er sprake is van een bouwproject, kun je meestal niet zelf de notaris kiezen. Bij een bouwproject, waarbij u een bouwperceel of een (in aanbouw zijnde) woning koopt, geschiedt de verkoop meestal vrij op naam. Dit betekent dat alle kosten van de overdracht, de notariskosten en de btw of overdrachtsbelasting, voor rekening van de verkoper komen.
De bouwondernemer kiest dan zelf de notaris (vaak de "projectnotaris" genoemd) die niet uw eigen notaris hoeft te zijn.

Heeft u voor de financiering van een aankoop in een bouwproject een hypotheek nodig dan staat het u ook weer vrij om contact op te nemen met de notaris naar uw keuze. Deze kan dan voor u de hypotheekakten verzorgen. De aankoop van de grond in het bouwproject wordt geregeld bij de projectnotaris.

Heeft u hierover nog vragen, dan helpen wij u graag.

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer