Welke vragen worden een notaris zoal gesteld?

Op het notariskantoor krijgen wij veel telefoontjes met vragen. Deze keer wil ik een aantal vragen aan de orde stellen die iedere notaris met een zekere regelmaat gesteld worden en waarvan het antwoord cliënten vaak teleurstelt. Zoals de volgende vragen:

Vraag: Kunt u mij vertellen of ik (nog steeds) in het testament van mijn tante sta?

Waarschijnlijk kunnen we dat niet, want niet alleen weet ik niet wie uw tante is en of zij een testament bij ons kantoor heeft opgesteld, maar ook mag ik dit pas controleren nadat tante is overleden. Dus is er een overlijdensakte nodig; pas als we een overlijdensakte hebben kunnen we kijken wanneer tante haar laatste testament heeft opgesteld en wie haar erfgenamen zijn. Tot die tijd is het testament geheim en mag een notaris niets mededelen over de inhoud daarvan.

Vraag: Ik wil mijn legitieme portie opeisen, hoe doe ik dat?

Dit is op zich een goede vraag, maar op mijn wedervraag wanneer de ouders zijn overleden, kwam als antwoord: "Nog niet, maar ze maken alles op!".

Deze persoon moest ik teleurstellen, het opeisen van een legitieme portie kan alleen nadat een ouder is overleden en dan binnen vijf jaar. Zolang de ouders leven mogen zij met hun vermogen doen wat hen goeddunkt.

Vraag: Ik moet een nieuwe hypotheek afsluiten omdat ik van bank ga wisselen. Kan ik hier aankomende maandag voor langskomen?

Waarschijnlijk niet, want wanneer u gaat wisselen van hypotheekbank moet er vaak een oude hypotheek worden afgelost en voor het opvragen van het bedrag dat terugbetaald moet worden hanteren de banken verschillende termijnen. Deze termijnen lopen uiteen van een week tot een maand. Ook moeten we van uw nieuwe bank nog gegevens hebben omtrent het bedrag dat u gaat lenen en wat het adres is van het huis waar de hypotheek op moet worden gevestigd. Daarnaast moeten er diverse andere zaken worden gecontroleerd zodat we helaas niet binnen drie of vier dagen de wijziging van uw hypotheek kunnen verzorgen.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op! Want de domste vraag blijft nog altijd de vraag die niet gesteld wordt, dan heb je namelijk geen antwoord.
 

Mr. Ramon van Schijndel
 

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer