Welke vragen worden een notaris zoal gesteld?

Op het notariskantoor krijgen wij veel telefoontjes met vragen. Deze keer wil ik een aantal vragen aan de orde stellen die iedere notaris met een zekere regelmaat gesteld worden en waarvan het antwoord cliënten vaak teleurstelt. Zoals de volgende vragen:

Vraag: Kunt u mij vertellen of ik (nog steeds) in het testament van mijn tante sta?

Waarschijnlijk kunnen we dat niet, want niet alleen weet ik niet wie uw tante is en of zij een testament bij ons kantoor heeft opgesteld, maar ook mag ik dit pas controleren nadat tante is overleden. Dus is er een overlijdensakte nodig; pas als we een overlijdensakte hebben kunnen we kijken wanneer tante haar laatste testament heeft opgesteld en wie haar erfgenamen zijn. Tot die tijd is het testament geheim en mag een notaris niets mededelen over de inhoud daarvan.

Vraag: Ik wil mijn legitieme portie opeisen, hoe doe ik dat?

Dit is op zich een goede vraag, maar op mijn wedervraag wanneer de ouders zijn overleden, kwam als antwoord: "Nog niet, maar ze maken alles op!".

Deze persoon moest ik teleurstellen, het opeisen van een legitieme portie kan alleen nadat een ouder is overleden en dan binnen vijf jaar. Zolang de ouders leven mogen zij met hun vermogen doen wat hen goeddunkt.

Vraag: Ik moet een nieuwe hypotheek afsluiten omdat ik van bank ga wisselen. Kan ik hier aankomende maandag voor langskomen?

Waarschijnlijk niet, want wanneer u gaat wisselen van hypotheekbank moet er vaak een oude hypotheek worden afgelost en voor het opvragen van het bedrag dat terugbetaald moet worden hanteren de banken verschillende termijnen. Deze termijnen lopen uiteen van een week tot een maand. Ook moeten we van uw nieuwe bank nog gegevens hebben omtrent het bedrag dat u gaat lenen en wat het adres is van het huis waar de hypotheek op moet worden gevestigd. Daarnaast moeten er diverse andere zaken worden gecontroleerd zodat we helaas niet binnen drie of vier dagen de wijziging van uw hypotheek kunnen verzorgen.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op! Want de domste vraag blijft nog altijd de vraag die niet gesteld wordt, dan heb je namelijk geen antwoord.
 

Mr. Ramon van Schijndel
 

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer

 • Liefde maakt blind!

  Onlangs moest de rechter over het volgende oordelen. Man en vrouw traden in het huwelijk en hadden vooraf huwelijkse voorwaarden gemaakt.
  d.d. 17-05-2019

 • Een redelijke uitleg van de rampenclausule

  Wat betekent de rampenclausule in het erfrecht?
  d.d. 29-04-2019

 • Wel of niet getekend, dat is de vraag!

  Sommige cliënten blijven langer in je gedachten dan anderen. Helaas vaak omdat hun situatie zo droevig was.
  d.d. 22-04-2019

 • Zijn huwelijkse voorwaarden vanaf 1 januari 2018 nog nodig?

  Vanaf 1 januari 2018 is het huwelijksgoederenstelsel in Nederland gewijzigd.
  d.d. 01-04-2019

 • Ook voor jongeren is goed regelen van belang.

  Veel jongeren staan er niet bij stil om zaken goed te regelen als zij gaan trouwen of gaan samenwonen.
  d.d. 25-03-2019

 • Heb maar gezond wantrouwen!

  Onlangs moest de rechter over het navolgende een oordeel geven. Oma was overleden. Volgens het testament waren enkele neven en nichten erfgenaam...
  d.d. 04-03-2019

 • Welke vragen worden een notaris zoal gesteld?

  Op het notariskantoor krijgen wij veel telefoontjes met vragen. Een aantal van die vragen worden hier aan de orde gesteld.
  d.d. 26-02-2019

 • Kleed je niet uit voordat je naar bed gaat !

  Regelmatig merk ik dat ouders schenkingen hebben gedaan aan kinderen en later zelf geld te kort komen. Onlangs had ik een bespreking en hoorde het volgende...
  d.d. 08-02-2019

 • Een erfenis? Een ellende!

  Als het vroeger regende zei mijn oma nog wel eens: "Mooi weer om een erfenis te verdelen!". Inderdaad, mits er iets te verdelen is...
  d.d. 16-01-2019

 • Niet te snel verwerpen

  Onlangs hoorde ik het volgende. Een hoogbejaarde vrouw was overleden. Zij was niet getrouwd, had geen kinderen en had verder weinig contact met de familie.
  d.d. 21-12-2018

 • Gelukkig was er het juiste testament

  Onlangs gebeurde het volgende: Een vrouw kwam te overlijden. Als haar enige erfgenamen liet zij haar man (60 jaar oud) en drie kinderen achter.
  d.d. 07-12-2018

 • Het juiste testament scheelt flink wat belasting!

  Laatst kwamen mensen bij mij aan om eens te laten nakijken of het door hun eerder opgestelde testament nog steeds goed was. Dit is gratis, ook als de testamenten door een andere notaris zijn opgesteld.
  d.d. 23-11-2018

 • Welke notaris kan ik kiezen?

  Als wij een lezing hebben gegeven krijgen we vaker de vraag: moet ik voor het maken van een nieuwe akte naar de notaris waar ik altijd ben geweest?
  d.d. 02-11-2018

 • Ademen of niet ademen, dat is de vraag!

  Er zit een groot verschil tussen een levenstestament en een testament. Dit verschil is het makkelijkste aan te duiden met de titel van dit artikel...
  dd: 05-10-2018

 • Valkuil bij overlijden langstlevende ouder

  Onlangs moest de rechter over het volgende een oordeel geven. Vader was overleden. Enkele jaren na vader overleed moeder. Zij hadden samen vier kinderen...
  d.d. 11-09-2018