Wie krijgt de erfenis en onder welke voorwaarden?

Niet iedereen krijgt er mee te maken, maar velen wel: het krijgen van een erfenis. Iets erven kan natuurlijk verdrietig zijn omdat er iemand is overleden, tegelijkertijd blijkt vaak dat er een redelijk bedrag vererft. Toch past enige voorzichtigheid bij het erven van vermogen.

Wat dacht u bijvoorbeeld van de situatie dat u een bedrag erft van een oudtante, maar dat u daarvoor wel voor haar geliefde kat moet zorgen totdat het beestje overlijdt?
Dit noemen we in de notariële praktijk een last. Een last is vaak heel effectief want wanneer de erfgenaam de last niet uitvoert kan de rechter bepalen dat de erfgenaam de erfenis weer moet inleveren.

Maar wat gebeurt er nu als de last die in het testament is opgelegd niet meer uitvoerbaar is?

Enige tijd terug heeft de rechter zich over een dergelijk geval moeten buigen.

Een mevrouw had namelijk in haar testament bepaald dat er een stichting werd opgericht die projecten moest gaan financieren voor hulpbehoevenden. Ook haar eigen huis moest aan de stichting ter beschikking worden gesteld, maar ze had daarnaast bepaald dat een deel van haar tuin waar een aantal honden begraven lagen, te allen tijde in stand moest worden gelaten.

Het bleek echter al snel dat de stichting de woning niet kon gebruiken voor haar doelstelling en dus de woning moest verkopen. Zonder de hondenbegraafplaats zou het pand meer opbrengen en daardoor zou de stichting meer geld overhouden om aan de hulpbehoevenden te besteden.

De stichting verzocht de rechter om toestemming, zodat zij de hondenbegraafplaats konden ontruimen. De rechter gaf hiervoor toestemming, omdat de stichting volgens de rechter had aangetoond dat zij het huis niet konden gebruiken en het huis zonder de hondenbegraafplaats meer op zou brengen.

Zo ziet u maar weer: een last is niet altijd onaantastbaar.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Wij helpen u graag!

 

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
Telefoon: 0485-573472

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer