Wie krijgt de erfenis en onder welke voorwaarden?

Niet iedereen krijgt er mee te maken, maar velen wel: het krijgen van een erfenis. Iets erven kan natuurlijk verdrietig zijn omdat er iemand is overleden, tegelijkertijd blijkt vaak dat er een redelijk bedrag vererft. Toch past enige voorzichtigheid bij het erven van vermogen.

Wat dacht u bijvoorbeeld van de situatie dat u een bedrag erft van een oudtante, maar dat u daarvoor wel voor haar geliefde kat moet zorgen totdat het beestje overlijdt?
Dit noemen we in de notariële praktijk een last. Een last is vaak heel effectief want wanneer de erfgenaam de last niet uitvoert kan de rechter bepalen dat de erfgenaam de erfenis weer moet inleveren.

Maar wat gebeurt er nu als de last die in het testament is opgelegd niet meer uitvoerbaar is?

Enige tijd terug heeft de rechter zich over een dergelijk geval moeten buigen.

Een mevrouw had namelijk in haar testament bepaald dat er een stichting werd opgericht die projecten moest gaan financieren voor hulpbehoevenden. Ook haar eigen huis moest aan de stichting ter beschikking worden gesteld, maar ze had daarnaast bepaald dat een deel van haar tuin waar een aantal honden begraven lagen, te allen tijde in stand moest worden gelaten.

Het bleek echter al snel dat de stichting de woning niet kon gebruiken voor haar doelstelling en dus de woning moest verkopen. Zonder de hondenbegraafplaats zou het pand meer opbrengen en daardoor zou de stichting meer geld overhouden om aan de hulpbehoevenden te besteden.

De stichting verzocht de rechter om toestemming, zodat zij de hondenbegraafplaats konden ontruimen. De rechter gaf hiervoor toestemming, omdat de stichting volgens de rechter had aangetoond dat zij het huis niet konden gebruiken en het huis zonder de hondenbegraafplaats meer op zou brengen.

Zo ziet u maar weer: een last is niet altijd onaantastbaar.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Wij helpen u graag!

 

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
Telefoon: 0485-573472

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer

 • Zijn huwelijkse voorwaarden vanaf 1 januari 2018 nog nodig?

  Vanaf 1 januari 2018 is het huwelijksgoederenstelsel in Nederland gewijzigd.
  d.d. 01-04-2019

 • Ook voor jongeren is goed regelen van belang.

  Veel jongeren staan er niet bij stil om zaken goed te regelen als zij gaan trouwen of gaan samenwonen.
  d.d. 25-03-2019

 • Heb maar gezond wantrouwen!

  Onlangs moest de rechter over het navolgende een oordeel geven. Oma was overleden. Volgens het testament waren enkele neven en nichten erfgenaam...
  d.d. 04-03-2019

 • Welke vragen worden een notaris zoal gesteld?

  Op het notariskantoor krijgen wij veel telefoontjes met vragen. Een aantal van die vragen worden hier aan de orde gesteld.
  d.d. 26-02-2019

 • Kleed je niet uit voordat je naar bed gaat !

  Regelmatig merk ik dat ouders schenkingen hebben gedaan aan kinderen en later zelf geld te kort komen. Onlangs had ik een bespreking en hoorde het volgende...
  d.d. 08-02-2019

 • Een erfenis? Een ellende!

  Als het vroeger regende zei mijn oma nog wel eens: "Mooi weer om een erfenis te verdelen!". Inderdaad, mits er iets te verdelen is...
  d.d. 16-01-2019

 • Niet te snel verwerpen

  Onlangs hoorde ik het volgende. Een hoogbejaarde vrouw was overleden. Zij was niet getrouwd, had geen kinderen en had verder weinig contact met de familie.
  d.d. 21-12-2018

 • Gelukkig was er het juiste testament

  Onlangs gebeurde het volgende: Een vrouw kwam te overlijden. Als haar enige erfgenamen liet zij haar man (60 jaar oud) en drie kinderen achter.
  d.d. 07-12-2018

 • Het juiste testament scheelt flink wat belasting!

  Laatst kwamen mensen bij mij aan om eens te laten nakijken of het door hun eerder opgestelde testament nog steeds goed was. Dit is gratis, ook als de testamenten door een andere notaris zijn opgesteld.
  d.d. 23-11-2018

 • Welke notaris kan ik kiezen?

  Als wij een lezing hebben gegeven krijgen we vaker de vraag: moet ik voor het maken van een nieuwe akte naar de notaris waar ik altijd ben geweest?
  d.d. 02-11-2018

 • Ademen of niet ademen, dat is de vraag!

  Er zit een groot verschil tussen een levenstestament en een testament. Dit verschil is het makkelijkste aan te duiden met de titel van dit artikel...
  dd: 05-10-2018

 • Valkuil bij overlijden langstlevende ouder

  Onlangs moest de rechter over het volgende een oordeel geven. Vader was overleden. Enkele jaren na vader overleed moeder. Zij hadden samen vier kinderen...
  d.d. 11-09-2018

 • Manieren van samenleven, welke mogelijkheden zijn er?

  Redelijk vaak wordt mij gevraagd: wat is het verschil tussen een samenlevingsovereenkomst en een huwelijk?
  d.d. 17-08-2018

 • Ik wil alle kinderen gelijk behandelen

  Man en vrouw gehuwd in gemeenschap van goederen hebben drie kinderen. Eén van de kinderen is voornemens een huis te kopen...
  d.d. 27-07-2018

 • Een sprookjesachtig testament!

  Een oom van mij maakt op verjaardagen altijd het flauwe grapje dat hij een sprookjeshuwelijk had, met de heks thuis! Maar soms wordt in testamenten de langstlevende ook echt als een heks behandeld...
  d.d. 29-06-2018