Wie mag er eigenlijk erven?

Regelmatig wordt mij gevraagd wie men zoal als erfgenaam mag benoemen in een testament. Meestal overigens door mensen die zelf geen kinderen hebben of voor de situatie dat het hele gezin iets overkomt.

Mijn antwoord is steevast: "als u geen kinderen achterlaat, bent u zo vrij als een vogeltje om uw vermogen na te laten aan wie u maar wenst!".
Laatst las ik echter een uitspraak waardoor ik bij mezelf dacht dat ik iets voorzichtiger moet worden met deze uitspraken.

Er is namelijk wel degelijk een groep mensen die geen erfgenaam mogen zijn.
Hierbij moet u denken aan verzorgenden. De wet bepaalt namelijk dat zij geen voordeel kunnen genieten uit testamenten die zijn opgemaakt door de personen die zij verzorgen.
Het betreffende wetsartikel gebruikt de term "beroepsbeoefenaren". De dochter die haar ouders verzorgt valt hier (terecht) niet onder, maar wel de aardige verpleegster die iemand dag in dag uit helpt en altijd voor een ziek persoon klaar staat.

Is dat eerlijk? De wetgever heeft deze regeling opgemaakt omdat mensen die verzorgd worden vaak afhankelijk zijn van de personen die hen verzorgen en zo sneller beïnvloed kunnen worden.

Aan de andere kant zijn er mensen die denken dat die persoon die iemand in de laatste fase van het leven enorm heeft geholpen het eerder verdient, dan dat de nalatenschap naar neefjes en nichtjes gaat die zich de overledene amper kunnen herinneren.

Is hier een oplossing voor? Soms wel. De meeste zorginstellingen hebben zogeheten steunstichtingen of vriendenstichtingen die dan als erfgenaam worden aangewezen en de ontvangsten gebruiken om het bestaan van patiënten en van medewerkers op allerlei manieren aangenamer te maken. De notaris die een dergelijke bepaling opneemt in het testament zal wel altijd even onderzoeken of de persoon die het testament opstelt echt in vrije wil tot deze begunstiging gekomen is. Gelukkig is dat vrijwel altijd het geval!

Heeft u hierover vragen, dan kunt u contact met ons opnemen.

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
 

 

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer