De erfenis en het probleemkind!

Het komt in de beste families voor. Een van de kinderen ligt altijd dwars.
Voor vader en moeder een probleem. Hoe moet dit later met de nalatenschap.
Zij willen voorkomen dat de kinderen bij de verdeling van hun nalatenschap rollebollend over straat gaan. Hoe kan dit opgelost worden?

Bijvoorbeeld de volgende situatie. Vader en moeder hebben 3 kinderen waarvan 1 altijd problemen maakt en graag tegenwerkt. De problemen zijn niet dusdanig dat dit probleemkind moet worden onterfd. Dit kind moet net zoveel uit de nalatenschap krijgen als de andere kinderen.  
Zoals ik al eerder schreef kan een kind worden onterfd, maar heeft het altijd recht op de legitieme portie. De legitieme portie is de helft van het erfdeel dat het kind zou hebben geërfd indien deze erfgenaam volgens de wet zou zijn geweest doch alleen in geld en niet in goederen.
Om te voorkomen dat het probleemkind later bij de verdeling van de nalatenschap dwarsligt kunnen de ouders in een testament de 2 andere kinderen benoemen tot  executeur en afwikkelingsbewindvoerder. Dit betekent dat deze 2 kinderen zelfstandig de nalatenschap kunnen verdelen zonder dat de medewerking van het probleemkind nodig is, terwijl deze laatste in waarde wel net zoveel krijgt als de andere kinderen.
Daartoe nemen we in zo'n geval op in het testament dat het probleemkind geen goederen krijgt, maar een bedrag in geld gelijk aan zijn/haar erfdeel, ook om allerlei problemen bij de verdeling te voorkomen.  
Natuurlijk kan het probleemkind ook dan nog dwars gaan liggen over bijvoorbeeld de waarde van de woning of andere goederen. Maar in ieder geval zijn toch de grootste problemen opgelost.

Heeft u hierover nog vragen, dan helpen wij u graag.

Mr. Dré Teeuwen
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
 

 

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer